Najnovije vesti

Ministar Antić: Pojačane tople probe ugrejale stanove za vikend, toplane spremne za grejnu sezonu
Foto: Marina Lopičić

Ministar Antić: Pojačane tople probe ugrejale stanove za vikend, toplane spremne za grejnu sezonu

Društvo

BEOGRAD - Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kaže da su sve toplane spremne za predstojeću zimsku sezonu, da ima dovoljno energenata i da je grejanje osigurano.

 

On je naglasio da su pojačane tople probe tokom vikenda ugrejale stanove domaćinstva u Srbiji. "Sistem se sada testira i sve toplane su dobro spremne za sezonu. Od 60 toplana 45 su tako formatirane da koriste gas, ostale mazut i dve samo ugalj", pojasnio je ministar.

foto: Shutterstock

Kako kaže može da pretpostavi da će biti određenih problema u Prijepolju i Zaječaru tokom grejne sezone, ali da se oni rešavaju. Dodaje da očekuje i da Jagodinska toplana obezbedi potrebne garancije za Srbijagas i da će rešiti problem.

 

Ministar je naglasio da je EPS spreman za pojačanu potrošnju električne energije iako je za sobom imao kompleksnu godinu i u prvom kvartalu smanjenu proizvodnju uglja.

foto: Dragan Kadić

"EPS je u druga dva kartala odradio ogroman posao, pre svega u rudarskom sektoru. Krajem septembra imali smo više od 600.000 tona uglja veću proizvodnju nego u istom periodu prošle godine. Uspeli da se izborimo sa velikom sušom, da imamo dovoljnu količinu struje za našu potrošnju čak i izvoz", pojasnio je on.

 

EPS ima dovoljno uglja za proizvodnju struje, ali i hidroakumulacije su u dobrom stanju, naglašava Antić i dodaje da su urađeni remonti. "Vrlo sigurno i stabilno ulazimo u ovaj deo godine. Ne samo EPS već i sve energetske kompanije", naglasiio je on.

 

(Kurir.rs/Tanjug/RTS/Foto: Marina Lopičić)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...