ISPOVEST PROFESORA SRĐANA ĐORĐEVIĆA: Moje hapšenje u aferi indeks bilo je osveta za Sablju
Foto: Kurir

Pravna tortura

ISPOVEST PROFESORA SRĐANA ĐORĐEVIĆA: Moje hapšenje u aferi indeks bilo je osveta za Sablju

Društvo -

Vođenje sudskog postupka obiluje inkvizitorskim scenama, montiranjem dokaza i kršenjem ljudskih prava, a mnogi su i umrli od posledica stresa, kaže jedan od uhapšenih profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu

Dr Srđan Đorđević, redovni profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu i najmlađi bivši sudija u istoriji ustavnog sudstva u Srbiji, a koji je jedan od uhapšenih u aferi „indeks“, u ekskluzivnoj ispovesti za Kurir otkriva detalje o slučaju koji već deceniju potresa srpsku javnost.

- Ono što se dalo videti u dosadašnjem toku postupka, posebno u policijsko-tužilačkoj fazi, ne postoji u savremenom pravu kao primer bezočnosti, nasilja, montiranja dokaza i očiglednog kršenja ljudskih prava upotrebom zakonom nedozvoljenih sredstava. Scene ponekad liče na inkvizitorske, uz horsku medijsku satanizaciju, a mnogi su i umrli od posledica stresa i psihičke torture.

Mislite da država ima neke druge interese u ovom predmetu protiv profesora?

- Ne država, već pojedinci iz struktura prethodnih vlasti. Kažem vam da se sve čini da se profesori prikažu kao kriminalci, iako među nama ima priznatih stručnjaka. Ogoljenost tih namera dovešće do toga da će država na kraju morati da plati milionsku odštetu, zahvaljujući onim političkim strukturama koje su svojevremeno započele i montirale čitavu aferu. Vidite, ja sam utamničen preko šest meseci. Kao sudija-izvestilac u predmetu vanredno stanje pripremio sam predlog odluke, koju je Ustavni sud prihvatio, pa je konsekvenca ovakve odluke da je „Sablja“ bila neustavna, kao i da je odluka o proglašenju vanrednog stanja zbog ubistva premijera Đinđića ustavna. A trpeo sam neverovatne pritiske od političara sa više strana da pripremim sasvim drugačije odluke. Mislim da su mi se u potonjim dešavanjima osvetili i jedni i drugi. Iako sam se samo držao slova Ustava, mnogi koji su tokom „Sablje“ bili neosnovano hapšeni i pritvarani naplatili su odštete, što mi očigledno nikada nije oprošteno. Ja i danas stojim iz takvih stavova.

Tvrdite da na Pravnom fakultetu nisu plaćali ispite profesorima?

- To može da kaže samo sud. Ne mediji, ne policija, ne tužilac. Ne možete nikoga unapred osuđivati bez dokaza. Pa kao sudija Ustavnog suda bio sam u prilici da učestvujem u odlukama čija je vrednost prelazila 30 miliona evra. Da sam sklon mitu, ne bih danas živeo u stanu koji ću do kraja života otplaćivati na kredit. Očigledno je da je nekome ovaj progon bio potreban. Nikada neću zaboraviti kada su jednog kolegu obolelog od raka, gotovo na samrti, dovodili na saslušanje kod tužioca, koja je tražila da čoveku od jedva 50 kilograma stavljaju lisice na ruke. Nedugo nakon podizanja optužnice profesor je umro, ali to izgleda nikome nije bilo tada interesantno, jer smo svi u medijima satanizovani i osuđeni unapred.

foto: Kurir

Na osnovu čega tvrdite da je u procesu protiv profesora kršen zakon?

- Tvrdim da je od početka kršen zakon, a neke činjenice tek sada isplivavaju na površinu kada se izvode dokazi na sudu. Imate matricu koje se svi drže. Sam ulazak policije u zgradu fakulteta bio je protivzakonit i protivustavan. Tako su inspektori lagali da su imali odobrenje ondašnjeg rektora. Sudija pozove ondašnjeg rektora, a on, čestit čovek, izjavi da je za akciju saznao preko medija. Studenti su dovođeni noću u policiju i bez prava na advokata jer su bili prevareni. Prvo su im govorili da su to advokati po službenoj dužnosti, a na kraju se ispostavilo da su ih kao bajagi slobodno izabrali, pa su morali da ih plaćaju. Kako je moguće da četrdesetak studenata izabere baš troje advokata iz Smedereva? Bilo je situacija da beba sa ocem sedi noću u hodniku, dok joj majku policija ispituje, uz pretnju da će je pritvoriti ako ne potpiše unapred otkucano priznanje. Ili primer psihički bolesne studentkinje koja je ispitivana u policiji. A šta tek reći o koleginici koja je u pritvoru zadobila toliko teške opekotine da su morali da joj presađuju kožu.

Kurir / E.K.

Foto: Kurir

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Počelo saslušanje svedoka! Ima li sud dovoljno dokaza da je Zoran Marjanović umešan u Jelenino ubistvo?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track