BEOGRADSKA PORODICA OTIŠLA SA VRAČARA NA SELO:  Prodali smo stan u centru, kupili plac i sad jedemo samo domaću hranu!
Foto: Agroklub/Biljana Nenković

BEOGRADSKA PORODICA OTIŠLA SA VRAČARA NA SELO: Prodali smo stan u centru, kupili plac i sad jedemo samo domaću hranu!

Društvo -

Milica Marjanović je peta generacija Beograđana sa Vračara. Do prošle godine, njena adresa u ličnoj karti je zvanično bila u centru prestonice. Sada je njena adresa u selu Vojkovci u kome živi sa suprugom Veljkom i njihovo četvoro dece.

Žive odmah u podnožju Rudnika, na koji se pruža pogled sa terase njihove porodične kuće. Radila je kao pedikir u kozmetičkom salonu. Ovog leta i jeseni na smederevcu peče paprike, pravi ajvar, kuva džemove i slatka, pasterizuje krastavčiće. I nije joj žao što su napustili Beograd.

Od salona do registrovanog gazdinstva

Ova porodica se i zvanično preselili u Vojkovce. Registrovali su poljoprivredno gazdinstvo na njeno ime, najstariji sin je pošao tu u školu. Potraga za životom van grada počela je 2013. godine. Iako su imali svega 50 evra u džepu, tragali su za vikendicom. Obilazili su nekoliko krajeva Srbije i igrom slučaja našli su plac i staru kuću u Vojkovcima, selu na pola puta između Topole i Gornjeg Milanovca. U njihovom posedu sada je 4,5 hektara zemlje sa voćnjacima i šuma.

foto: Agroklub/Biljana Nenković

"Onda smo prodali stan na Vračaru i ovde sazidali svoju kuću. Pre godinu dana i zvanično smo promenili adresu. Suprug se još uvek bavi građevinom i često je na terenu i ta vrsta sigurnosti nam je još uvek potrebna, zbog dece. Ali, nadamo se da će se uskoro i to promeniti", kaže Milica, koja polako razvija posao sa zimnicom.

Najveća muka bila vatra u smederevcu

Kada je stigla u Vojkovce i počela da pravi organski ajvar, priznaje da nije znala ni da založi smederevac.

"Šale se na moj račun da pedikir konačno ima nešto crno ispod nokta. Ali prebolela sam te početne korake i ove godine imam dosta zimnice, koju plasiram uglavnom u Beogradu. Tamo, odakle sam i potekla. Na zemlji koju smo kupili zatekli smo dosta voća i to autohtonih sorti. Uradili smo analizu zemljišta i sada sa stručnjacima iz Poljoprivredne službe pravimo plan kako da poboljšamo naše zasade", dodaje Milica za Agroklub.

foto: Agroklub/Biljana Nenković

Četvoro dece odrasta sada u selu

Milica i Veljko su oduvek znali da žele veliku porodicu. Njihovo četvoro dece, devetogodišnji Sava, petogodišnji blizanci Dunja i Relja i najmlađi Đorđe privikavaju se na život na selu. I Milica se privikava, kada napada sneg ispod Rudnika, kako da se ne zaglavi na makadamskom putu kojim se stiže do njihove kuće.

"Nama prija život na selu. Kad moram nekim poslom do Beograda i kada se vratim kući sve mi titra pred očima od gužve i buke. Kod nas nema kajanja, ni pomisli da smo pogrešili. Za sada posao sa zimnicom dobro ide, ali još uvek učim", kaže Milica.

Zimnicu prodaje tamo odakle je i otišla

Ona pravi ajvar od neprskanih paprika, ali i delikatese poput džema od šargarepe sa đumbirom, soka od drenjina. Ili od paradajza sa ljutim papričicama, a isprobava i od tikvica sa kurkumom. Eksperimentiše i kombinuje egzotične ukuse sa zdravim voćem i povrćem sa Rudnika. Kako ranije nije pravila zimnicu, jedan od najboljih prijatelja joj je "Veliki narodni kuvar". U njihovoj kući jedu se sir i kajmak od lokalnih proizvođača, gibanica se pravi od domaćih jaja. Uskoro će kupiti i ovce, a predstoji im i posao da raskrče veći deo strmog zemljišta koji vodi sve do potoka.

(Kurir.rs/Agroklub.rs, Foto: Biljana Nenković)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Počelo saslušanje svedoka! Ima li sud dovoljno dokaza da je Zoran Marjanović umešan u Jelenino ubistvo?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track