U PETAK U KURIRU DVA POKLONA: Ikona Svete Petke sa crkvenim kalendarom i dodatak Sveta Petka
Foto: Kurir

SVETA PETKA

U PETAK U KURIRU DVA POKLONA: Ikona Svete Petke sa crkvenim kalendarom i dodatak Sveta Petka

Društvo -

Srpska pravoslavna crkva u petak, 27. oktobra, obeležava dan posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi, odnosno Svetoj Petki. Tim povodom, dnevne novine Kurir čitaoce daruju sa dva poklona posvećena ovoj velikoj srpskoj svetiteljki.

foto: Kurir

Veliki poster sa ikonom Svete Petke sadrži najvažnije datume pravoslavnog kalendara za 2018. godinu, a u slavskom dodatku Sveta Petka predstavljena je ova slava i običaji koji se vezuju za nju. Pored toga, u dodatku objavljujemo delove razgovora sa glumicom Lidijom Vukićević koja otkriva kako ona priprema i obeležava Svetu Petku. Specijalno za Kurirov dodatak Lidija nam je ustupila njene omiljene recepte. Na poslednjoj strani dodatka naći ćete sličicu za slavsku sveću.

Sveta Petka se kod Srba smatra zaštitnicom žena, bolesnih i siromašnih. Ovoj veoma poštovanoj i slavnoj svetiteljki vernici se obraćaju za pomoć kroz molitvu, tražeći spas od bolesti i drugih životnih nevolja. Kult Svete Petke neguje se vekovima u jugoistočnoj Evropi, a poštuju je i neki nehrišćanski narodi na istoku. Kako se smatra ženskim praznikom, ovoj svetici se obraćaju žene svih vera i nacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track