MATI EFIMIJA: Ne možemo mi monasi da teramo žene da rađaju
Foto: Printscreen/YouTube

REZON

MATI EFIMIJA: Ne možemo mi monasi da teramo žene da rađaju

Društvo -

Bivša igumanija manastira Gradac ne slaže se sa stavom da su Srpkinje dužne da imaju decu

Srpski patrijarh Irinej kazao je nedavno da su Srpkinje dužne da rađaju, što je dovelo do burne reakcije u javnosti.

Nasuprot onima koji su ga podržavali, brojni su komentari u kojima su građani izneli oštru osudu izrečenog. S patrijarhovim stavom se ne slaže ni mati Efimija Topolski, koja je pre nego se zamonašila bila slikarka i koja je magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti. Bila je igumanija manastira Gradac, a potom je dobila nameštenje u manastiru Išon u Francuskoj, gde živi sama.

Mati Efimija je za jedan dnevni list istakla da je „sloboda koju nam Bog daje jedino što je iznad ljubavi božje. I Bog nas neće iz svoje ljubavi prisliti nikad ni na šta. Da mi na bilo koga vršimo pritisak, da radi ovako ili onako, žene da rađaju, to ne može“.

Naglasila je da žene treba da rađaju onda kad to žele, a posebno je istakla da se ona ne usuđuje da govori o tome „jer mi monasi, šta mi imamo da pričamo o rađanju. Mi smo se opredelili za jedan drugi život i nemamo to iskustvo. Možda neka žena koja je rodila desetoro dece, možda ona može da posavetuje žene kako se to nosi. Ali da to pominjem ja ili bilo ko drugi ko nema svoje biološko potomstvo, mislim da nemam pravo na to“.

(Kurir.rs/EK/Foto: Printscreen/YouTube)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KLJUČNI SVEDOCI U TUŽILAŠTVU! Da li je baka sa kozama videla Zorana Marjanovića na nasipu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track