DANAS DVA POKLONA U KURIRU: Ikona Svetog Luke sa crkvenim kalendarom za 2018. godinu i dodatak Sveti Luka
Foto: Kurir

SVETI LUKA

DANAS DVA POKLONA U KURIRU: Ikona Svetog Luke sa crkvenim kalendarom za 2018. godinu i dodatak Sveti Luka

Društvo -

Veliki poster sa ikonom Svetog Luke sadrži najvažnije datume pravoslavnog kalendara za 2018. godinu, dok su u slavskom dodatku Sveti Luka predstavljeni običaji koji se vezuju za ovu slavu

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik posvećen Svetom jevanđelisti i apostolu Luki, u narodu poznatom kao Lučindan.

Tim povodom, dnevne novine Kurir čitaocima daruju dva poklona posvećena ovom značajnom srpskom svecu.

foto: Kurir

Veliki poster sa ikonom Svetog Luke sadrži najvažnije datume pravoslavnog kalendara za 2018. godinu, dok su u slavskom dodatku Sveti Luka predstavljeni običaji koji se vezuju za ovu slavu.

U dodatku objavljujemo intervju sa liderom radikala Vojislavom Šešeljom, koji otkriva kako je njegova porodica slavila slavu za vreme komunizma u rodnom Sarajevu, a kako to radi danas.

Na poslednjoj strani dodatka naći ćete sličicu za slavsku sveću.

Sveti Luka je bio jedan od najcenjenijih lekara i lečio je besplatno. Poštuje se kao zaštitnik medicine i farmacije, bolnica i apoteka, lekara, farmaceuta i bolesnika.

Na mestu gde je sahranjen dešavala su se mnoga čuda i isceljenja pa se veruje da njegove mošti imaju isceljiteljsku moć.

U narodnom kalendaru Sveti Luka ili Lučindan uzima se kao deobni dan jeseni i zime, posle kojeg počinju hladni, snežni dani...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track