DEČAK (2) SA KOSOVA NA LEČENJU U BEOGRADU: Još jedan slučaj malih boginja
Foto: Profimedia

U INSTITUTU ZA MAJKU I DETE

DEČAK (2) SA KOSOVA NA LEČENJU U BEOGRADU: Još jedan slučaj malih boginja

Društvo -

U Srbiji je potvrđen još jedan slučaj malih boginja kod dečaka iz srpske enklave na Kosovu i Metohiji, koji je smešten na Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" u Beogradu.

Sumnju na male boginje prijavio je Gradski zavod za javno zdravlje u Beogradu, a laboratorijskom analizom Instituta "Torlak" bolest je potvrđena.

Radi se od dečaku od dve godine i dva meseca, koje leži na odeljenju hematologije Instituta za majku i dete zbog primarne bolesti.

- U vreme prijama pacijent je bio u inkubacionom periodu infekcije malih bogina, a kliničke znake i simptome morbila ispoljio je osmog dana od prijema. Ustanovljeno je da dete nije vakcinisano MMR vakcinom. Zbog kontakta sa obolelima u periodu njegove infektivnosti, sprovodi se ispitivanje lica iz kontakta i preduzimaju se mere sprečavanja širenja infekcije uz ciljani kontinuirani epidemiološki nadzor - kažu iz Tima za sprečavanje i bolničkih infekcija tog Instituta.

Dodaju i da zaraženi dečak nije životno ugrožen, kao i da je dobrog opšteg stanja.

Kako se navodi na sajtu Instituta za javno zdravlje "Batut" za samo mesec dana od malih boginja je obolelo 36 osoba na teritoriji Srbije uključujući i srpske enklabe na Kosovu, od čega je 31 u srpskim enklavama sa većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom.

(Kurir.rs/Blic)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Male boginje na granici sa Srbijom! Proverite da li imate 6 simptoma ove zarazne bolesti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track