EPIDEMIJA SE ŠIRI SRBIJOM: Smrtonosne boginje stigle i do Beograda! Zaraženo dvogodišnje dete
Foto: Shutterstock

OPASNOST

EPIDEMIJA SE ŠIRI SRBIJOM: Smrtonosne boginje stigle i do Beograda! Zaraženo dvogodišnje dete

Društvo -

Male boginje otkrivene kod dečaka koji je ležao na Institutu za majku i dete. Naložen hitan pregled svih koji su bili u kontaktu s njim. Ne postoji zaraznija bolest od morbila

Male boginje ili morbile, izuzetno zarazna i smrtonosna bolest, stigla je sa Kosmeta i u Beograd, gde je zaražen dvogodišnji dečak, i preti da se proširi i među stanovništvom.

Posle Kosmeta, gde je obolelo više od 200 osoba, a preminulo dvoje ljudi, pa Vranja, Bujanovca i Kraljeva, male boginje potvrđene su kod dvogodišnjeg dečaka iz Gračanice, koji je prve simptome bolesti ispoljio osmog dana lečenja u Beogradu na Institutu za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ na odeljenju hematologije. Kada je dete primljeno na Institut, nije se znalo da je zaraženo boginjama.

Ogroman rizik

- U vreme prijema pacijent starosti dve godine i dva meseca bio je u inkubacionom periodu infekcije malih boginja, a kliničke znake i simptome izrazio je osmog dana od prijema. Bolest je prepoznata i ustanovljeno je da dete nije vakcinisano MMR vakcinom. Dečak nije životno ugrožen i dobrog je opšteg stanja. Zbog kontakta sa obolelim u periodu njegove infektivnosti sprovodi se ispitivanje osoba iz kontakata i sprovode mere sprečavanja širenja infekcije uz ciljani kontinuirani epidemiološki nadzor - rečeno je u Institutu za majku i dete, dok je Institut „Torlak“ dao laboratorijsku potvrdu slučaja.

foto: Dado Đilas

Epidemiolog Tomislav Radulović kaže da ne postoji zaraznija bolest od morbila, kao i da je opasnost za nevakcinisano stanovništvo izuzetno velika.

- Ko je tokom ovih dana bio u kontaktu sa obolelim detetom, a nije zaštićen vakcinom ili nije preležao male boginje, on će gotovo sigurno oboleti. Rizik od zaraze onog ko je bio u kontaktu sa obolelim od morbila je bukvalno 100 odsto. Imamo veoma mali obuhvat vakcinacijoma, skoro 40 odsto dece nije primilo MMR, a toliki broj potencijalno zaraznih mora da dovede do epidemije - upozorava Radulović i naglašava da ne postoji druga zaštita osim MMR vakcine:

U Srbiji 41 slučaj morbila

- Apelujem na roditelje da vakcinišu decu, jer MMR vakcina nema nikakve veze s pojavom autizma, što je naučno dokazano. Međutim, komplikacije od morbila su česte i mogu biti strahovite. Jedno do dvoje od 1.000 dece umre od malih boginja, svako treće ili četvrto dobije upalu uva, a da ne pričamo o slepilu, upali pluća ili zapaljenju mozga. Dete, čak i da preživi encefalitis, ostaje do kraja života biljka.

Prema podacima „Batuta“, ovo je 41 slučaj morbila u Srbiji od oktobra 2017. godine, uključujući teritoriju nadležnosti ZZJZ Kosovske Mitrovice.

foto: Kurir

Reč lekara Dr Srđa Janković naglašava

MMR VAKCINA NE IZAZIVA AUTIZAM

Imunolog sa Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj Srđa Janković kaže da je aktuelna pojava malih boginja u Srbiji samo poslednji u nizu primera mogućih posledica dugoročnog problema gubitka poverenja u delotvornost i bezbednost vakcinacije.

- Aktuelna epidemija bi morala da se shvati pre svega kao opomena, a nipošto kao glavno ili jedino zlo koje bi moglo da proistekne iz masovnog nevakcinisanja, budući da izbegavanje vakcinacije povlači rizik povratka mnogih zaraznih bolesti koje su nekada redovno odnosile veliki broj ljudskih života ili često ostavljale trajne posledice.

Janković naglašava da u rizike vakcinacija ne spada pojava poremećaja iz spektra autizma.

- Nedvosmisleno je dokazano MMR vakcina i autizam nisu međusobno uzročno povezano, već se samo ponekad vremenski podudaraju, budući da se prvi znaci autizma najčešće uočavaju u drugoj godini života, kada se MMR primenjuje. Ukoliko se oslobodimo bespotrebnog straha od vakcina, neće biti razloga ni za strah od zaraznih bolesti, od kojih nas vakcine štite - kaže Janković.

Kurir / JELENA PRONIĆ

Foto: Shutterstock, Dado Đilas, Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track