Najnovije vesti

41 ZARAŽEN MALIM BOGINJAMA U SRBIJI: Ovo su 3 najopasnije komplikacije
Foto: Shutterstock

Nije isključen ni smrtni ishod

41 ZARAŽEN MALIM BOGINJAMA U SRBIJI: Ovo su 3 najopasnije komplikacije

Društvo

BEOGRAD - Male boginje posebno su opasne po malu decu, a komplikacije kojima su najpodložniji oboleli uzrasta od pet do 20 godina mogu biti veoma teške pa je vakcinacija izuzetno važna, ocenjuju stručnjaci.

foto: Shutterstock

Beba od tri meseca najmlađa je osoba obolela od malih boginja na teritoriji Srbije i srpskih enklava na Kosovu, dok najstariji oboleli ima 43 godine. Od početka oktobra 2017, zaključno sa 3. novembrom, na teritoriji Srbije, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovan je ukupno 41 slučaj malih boginja, kažu u Zavodu za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Njihovi podaci dokazuju koliko je vakcinacija važna, pošto 93 odsto obolelih nije primilo MMR vakcinu koja štiti od zauški, rubeola i malih boginja.

foto: Zorana Jevtić

Među obolelima koji su registrovani u Srbiji i srpskim enklavama na Kosovu, njih 73 odsto je na bolničkom lečenju, a dve osobe su dobile upalu pluća. Podsetimo, od komplikacija usled zaraze malim boginjama jedno dete na Kosovu je preminulo.

Temperatura veća od 40 stepeni, ospe, malaksalost, curenje nosa i kašalj, crvene i vodnjikave oči... Sve su to simptomi malih boginja, koja se za samo mesec dana pojavila kod 36 osoba u Srbiji, uključujući i srpske enklave na Kosovu i Metohiji.

foto: AP/Ilustracija

Komplikacije malih boginja mogu da budu veoma opasne, a epidemiolog Zoran Radovanović objasnio je ranije za list da je upala pluća među najčešćim komplikacijama i javlja se kod svakog 20. pacijenta. To potvrđuje i poslednja statistika “Batuta”.

- Morbili su posebno opasni za malu decu. Svaka hiljadita osoba zaražena ovim virusom dobije zapaljenje mozga, svako dvadeseto dete zapaljenje pluća zbog kog završi u bolnici ili na ozbiljnom lečenju, a jedan od 5.000 slučajeva završi kao biljka i izgubi život od komplikacija koje se manifestuju tek nakon nekoliko godina od prvih simptoma bolesti - upozorava Radovanović.

foto: Zorana Jevtić

Osim što komplikacije malih boginja mogu da budu opasne po život, morbili su opasni i po tome što se veoma brzo šire. Male boginje jedna su od najzaraznijih bolesti pa jedna osoba može da zarazi čak 17 drugih.

Da bi se postogao kolektivni imunitet, neophodno je da broj vakcinisanih bude preko 95 odsto. Procenat vakcinisanosti u Srbiji tokom prošle godine iznosio je 81 odsto, a u prvih devet meseci ove godine MMR je u Beogradu primilo tek 43 odsto planiranih za vakcinaciju.

Ovo su najopasnije komplikacije

Zapaljenje mozga - Svaka hiljadita osoba zaražena virusom malih boginja dobije zapaljenje mozga

Zapaljenje pluća - svako 20. dete dobije zapaljenje pluća zbog kog završi u bolnici

Opasnost po život - Nije isključen ni smrtni ishod usled komplikacija. Jedan u 5.000 slučajeva završi u vegetativnom stanju ili podlegne komplikacijama

(Kurir.rs/Blic/Foto: Shutterstock/Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Male boginje u Srbiji! Proverite da li imate 6 simptoma ove zarazne bolesti!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...