(KURIR TV) SPEKTAKL U LISIČIJEM JARKU: Pogledajte desant padobranaca Srbije i SAD! Vučić: Zadovoljan sam vežbom
Foto: Kurir TV

Zima 2017.

(KURIR TV) SPEKTAKL U LISIČIJEM JARKU: Pogledajte desant padobranaca Srbije i SAD! Vučić: Zadovoljan sam vežbom

Društvo -
1 / 47 Foto: Kurir TV

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas zajedničkoj padobranskoj obuci američkih i srpskih padobranaca "Zima 2017" na aerodromu Lisičiji jarak.

foto: Kurir TV

11.35 - Posle predsednika Vučića, učesnicima se zahvalio i obratio i američki ambasador Kajl Skat rekavši da je saradnja dveju vojski i njihovih padobranaca koje smo danas videli važna zbog izgradnje budućih i još boljih odnosa.

foto: Kurir TV

11.30 - Završen desant, u toku je obraćanje predsednika Vučića koji je pozdravio učesnike i rekao da je veoma zadovoljan rezultatima vežbe. On je naglasio da je prenošenje iskustava i veština veoma važno, ali da je na ovakvim događajima važno i sticanje prijateljstava. On se zahvalio vojnicima i srpskim i američkim.

foto: Kurir TV

11.24 - Kolege na zemlji očekuju prizemljenje, u obeleženom delu.

foto: Kurir TV

11.15 - Završen je prvi nalet aviona, očekuje se drugi kada će biti "izbačen" ostatak padobranaca, koji inače skaču u paru - po jedan srpski i po jedan američki. Koriste padobrane T-11, odnosno dva - glavni na leđima težak je 17 kilograma, a rezervni 7 kilograma.

foto: Kurir TV

Prosečna brzina padobranca po iskakakanju, osim od vetra i brzine vetra zavisi i od težine samog padobranca, a iznosi 5,8 metara u sekundi.

foto: Kurir TV

11.08 - U toku je pozdravni govor na aerodromu Lisičiji jarak, uoči desanta u kojem učestvuju srpski i američki padobranci, stacionirani u Evropi. Danas ćemo videti padobranski desant, kao i procedure u slučaju prizemljenja. Na bini su predsednik Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić, ministar vojni Aleksandar Vulin, ambasador SAD Kajl Skat, generali američke i Vojske Srbije, kao i brojne zvanice.

foto: Kurir TV

Procedure su, kako je zaključeno, veoma slične. U Kovinu juče je skočilo 120 padobranaca, po 60 iz obe zemlje.

foto: Kurir TV

Za danas je planiran nalet aviona herkul iz kog će skočiti 120 padobranaca, a padobranci su opremljeni padobranom T-11.

foto: Kurir TV
foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

U okviru te vežbe, na sportskom aerodromu Lisičji jarak, biće realizovan zajednički desant padobranaca Specijalne brigade Vojske Srbije i 173. padobranske brigade Evropske komande Oružanih snaga SAD.

foto: Kurir TV

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Vlada Šporčić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SAJ i Zelene beretke zajedno protiv terorista

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja