Najnovije vesti

DOBRA PRAKSA: Besplatno i bez uputa kod lekara
Foto: Shutterstock

Inicijativa ministarstva zdravlja

DOBRA PRAKSA: Besplatno i bez uputa kod lekara

Društvo

U 104 zdravstvene ustanove u Srbiji u nedelju će se obaviti preventivni pregledi abdomena, štitaste žlezde i i mamografsko snimanje

Treća akcija besplatnih preventivnih pregleda koju organizuje Ministarstvo zdravlja održaće se u nedelju od osam do 16 sati u čak 104 zdravstvene ustanove širom Srbije. Ove nedelje je na programu ultrazvuk abdomena, pregled hormona štitne žlezde i mamografsko snimanje dojki.


Više od 23.000 ljudi, koliko se ukupno odazvalo u prve dve akcije preventivnih pregleda, pokazalo je da je ministarstvo napravilo pun pogodak ovom akcijom.


Značajna olakšica je da će svi koji žele da provere svoje zdravstveno stanje moći to da urade bez obzira na to da li imaju overenu knjižicu ili uput za specijalistu.


Lekari ističu važnost prevencije i podsećaju da i najteža oboljenja mogu uspešno da se tretiraju ukoliko se otkriju na vreme.


Uspešnost lečenja


Direktor Klinike za onkologiju KBC „Bežanijska kosa“ prof. dr Miroslav Granić kaže da će u ovoj ustanovi, pored mamografskog ispitivanja, biti obavljeni i manuelni pregledi, a sve u cilju rane dijagnostike tumora i karcinoma.

- Ovi preventivni pregledi odnose se na žene različitih uzrasta. Cilj je da se na taj način utvrdi prisustvo tumora malih dimenzija, kada još nisu opipljivi - kaže prof. Granić.


On dodaje da je zahvaljujući ranoj dijagnostici uspešnost lečenja mnogo veća.


Endokrinolog prof. dr Zoran Anđelković upozorava da su bolesti štitaste žlezde podmukle, jer u ranoj fazi najčešće ne daju nikakve smetnje.

 

foto: Privatna Arhiva


Provera hormona


- Na pregledima se rade i hormonske analize, a najbitnije je da se proveri hormon TSH. Kada je reč o starosnoj dobi pacijenata, nema pravila, zato što često dolaze i tinejdžeri s tim bolestima - kaže profesor Zoran Anđelković.


Vodič kroz domove zdravlja u Srbiji


Mesta na kojima neće biti mamografskog pregleda: Bolnica Kraljevo, Šabac, OB Užice, DZ Užice, DZ Požega, DZ Priboj, DZ Nova Varoš, DZ Kosjerić, DZ Čajetina, DZ Sjenica, DZ Kruševac, DZ Brus, DZ Ćićevac, DZ Aleksandrovac, DZ Varvarin, DZ Velika Plana, DZ Blace, DZ Žitorađa, KBC Dragiša Mišović Beograd, DZ Osečina, DZ Ub, Veliko Gradište, DZ Kučevo, DZ Malo Crniće, DZ Golubac, DZ Grocka, DZ Čukarica, DZ Ražanj, Bolnica Sokobanja, DZ Negotin, Bolnica Petrovac na Mlavi, Bolnica Aranđelovac, Surčin, Zdravstveni centar Kosovska Mitrovica


Mesta na kojima neće biti ultrazvuka abdomena: Požega, Palilula, Bolnica Leskovac


Provera hormona štitaste žlezde: Velika Plana, Kuršumlija, Blace, Žitorađa, Osečina, Veliko Gradište, Malo Crniće, Golubac, Grocka, Čukarica, Palilula, Ražanj, Bolnica Sokobanja, Pančevo, Dom zdravlja Zemun, Surčin, Novi Sad


* U DZ u Vladimircima, Koceljevi, Lajkovcu, Ljigu proveravaće se samo nivo šećera u krvi, krvni pritisak i EKG srca


Silvija Slamnig - Shutterstock

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...