CIA OBJAVILA ŠOKANTNA DOKUMENTA: Bin Laden hteo da pobije Srbe na Kosmetu, planirao rušenje crkava!
Foto: Profimedia

Horor vođe Al Kaide

CIA OBJAVILA ŠOKANTNA DOKUMENTA: Bin Laden hteo da pobije Srbe na Kosmetu, planirao rušenje crkava!

Društvo -

Ubijeni vođa terorista svojevremeno je planirao udar na južnu srpsku pokrajinu, a među njegovim stvarima pronađene su mapa Kosovske Mitrovice i fotografija tamošnje svetinje

Osama bin Laden, ubijeni lider terorističke organizacije Al Kaida, godinama se interesovao za Kosovo, i to posebno za Kosovsku Mitrovicu, a južna srpska pokrajina je i danas zanimljiva njegovim sledbenicima. Kako se otkriva iz njegovih dokumenata koje je nedavno objavila CIA, Al Kaida je planirala napade na srpske svetinje na Kosmetu, ali i istrebljenje Srba iz tog dela Srbije.

Naime, da je Kosovo bilo zanimljivo teroristima potvrdilo se nakon analize dokumenata iz Bin Ladenovog ličnog kompjutera - među skoro pola miliona fajlova našla se i mapa Kosovske Mitrovice i fotografija Hrama Svetog Dimitrija u tom mestu.

SPREMALI POKOLJ... Na meti islamista srpske svetinje, foto: Printscreen

Takođe, tu se nalazi i baner s natpisom „Kosovo džihad, muslimansko istrebljenje kosovskih hrišćana“, a među brojnim dokumentima je i mapa Prištine i Vučitrna iz perioda Otomanskog carstva.

Kako kaže vojnopolitički analitičar Vlade Radulović, ekstremisti Al Kaide, ali i njeni današnji sledbenici, ovaj prostor vide kao veoma značajnu bazu za dalju realizaciju svojih radikalnih ciljeva.

ZLOČINAČKE NAMERE... Osama bin Laden na meti imao i ciljeve u Srbiji, foto: AP

- Danas je Kosovo svojevrstan „rasadnik“ boraca Islamske države, pa u skladu s tim možemo reći da je Kosovo, pored Bosne, ključni jatak i „sigurna kuća“ za dalje delovanje terorističkih grupa, ali i pojedinačnih izvršilaca terorističkih napada - kaže Radulović i dodaje:

JANJIĆ: Mitrovica i Peć su i danas mesta odakle se regrutuju teroristi

- Kosovo će i u narednom periodu sasvim sigurno zauzimati značajno mesto na agendama radikalnih islamista, što se direktno može odraziti i na nemuslimansko stanovništvo na Kosovu.

Analitičar Dušan Janjić navodi da su ekstremisti uvek bili prisutni na Balkanu, te da su im Bosna i Kosovo visokopozicionirani na njihovoj listi u svetskom pohodu:

- Bilo je nekoliko Bin Ladenovih poseta Srbiji i Albaniji, koje su i evidentirane devedesetih. Sigurno je da su oni pratili stanje, a posebno su im bili zanimljivi sukobi u kojim se pojavljivala dimenzija islam protiv hrišćana. Pa i dan-danas su južna Mitrovica i Peć mesta koncentracije uticaja radikalnih grupa, odakle se regrutuju razni borci.

foto: Dado Đilas

Orhan Dragaš

NAMERAVAO DANAPADNE SRBIJU

Stručnjak za bezbednost Orhan Dragaš podseća da je teritorija Kosova dugo bila domaćin trening-centrima za sledbenike Bin Ladena i Al Kaide:

- Zapadne službe su imale podatak da se Bin Laden nekoliko puta upravo nalazio na Kosovu u vreme dok su ga tražile sve svetske službe sa USA na čelu. Dakle, napad na pokrajinu je najmanje što je moglo da se očekuje, izvesnije je da su imali nameru da s Kosova destabilizuju region i Evropu, napadnuvši na centralnu Srbiju.

ČINJENICE

BIN LADEN S PASOŠEM BIH

  • Bio vođa organizacije koja je izvela više terorističkih napada širom sveta
  • Godine 1993. primio državljanstvo i pasoš BiH
  • Na Balkanu boravio tri puta od 1994. do 1996.
  • Nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. SAD pokreću „rat protiv terorizma“
  • Likvidirale ga američke snage u maju 2011.

Široka interesovanja

OD CRTAĆA DO PORNIĆA

U Bin Ladenovom kompjuteru pronađena je i kolekcija videa, koja uključuje crtane filmove, nekoliko holivudskih filmova i tri dokumentarca o njemu. Zanimljivo je da je pronađena i pornografska kolekcija, ali je CIA neće objaviti.

foto: Kurir

SREĆNA SLAVA

foto: Kurir

DANAS DVA POKLONA U KURIRU: Ikona Svetog Mihaila sa crkvenim kalendarom za 2018. godinu i dodatak o slavi Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Aranđelovdan u slavu svih anđela i prvog među njima, Svetog arhangela Mihaila.

Tim povodom, dnevne novine Kurir čitaoce daruju sa ikonom Svetog Mihaila i slavskim dodatkom posvećenom ovoj slavi.

foto: Kurir

Poster ikona sadrži najvažnije datume pravoslavnog kalendara za 2018. godinu i pripremljena je tako da možete da je držite na zidu do sledeće slave.

U dodatku ćete pronaći sve o slavi i običajima koji se vezuju za proslavu Aranđelovdana, a na poslednjoj strani dodatka nalazi se sličica za slavsku sveću koju možete da isečete.

Pored toga, otkrivamo koliko je Novaku Đokoviću važna slava i kako je obeležava njegova porodica, a donosimo i recepte njegovih omiljenih jela.

foto: Petar Đorđević

Kurir / Boban Karović

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Novi incident u Skupštini Srbije! Boško Obradović gađao Martinovića!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track