(FOTO) SREĆNA SLAVA, SRBIJO! Novak poranio u Sabornu crkvu, a evo ko još od političara, pevača i sportista slavi Aranđelovdan!
Foto: Dragana Udovičić

Krsna slava

(FOTO) SREĆNA SLAVA, SRBIJO! Novak poranio u Sabornu crkvu, a evo ko još od političara, pevača i sportista slavi Aranđelovdan!

Društvo -
1 / 27 Foto: Dragana Udovičić

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici danas slave Sabor Svetog arhangela Mihaila ili Aranđelovdan.

Arhanđel Mihailo zaštitnik je loze Nemanjića i jedan od svetaca koji uživa veliko poštovanje u našem narodu, u kom je poznat i kao jedini živi svetac.

foto: Dragana Udovičić

Aranđelovdan je, po brojnosti vernika koji ga slave, druga najmasovnija slava kod Srba posle Svetog Nikole. Ovaj svetac predstavljen je na ikonama tako da u svojoj desnoj ruci drži koplje, koje upire protiv Lucifera. Smatra se čuvarem vere pravoslavne i borcem protiv jeresi. Arhangel Mihailo prvi je među anđelima i vojvodama nebeske vojske, a njegovo ime na jevrejskom znači „ravan Bogu“.

foto: Dragana Udovičić

Uz slavski kolač, bogatu trpezu i u društvu porodice i prijatelja, danas Aranđelovdan slave i ministarka građevinarstva i saobraćaja Zorana Mihajlović...

foto: Dragana Udovičić

... ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, bivši premijer Vojislav Koštunica, lider LDP Čedomir Jovanović, košarkaška legenda Dejan Bodiroga, Brena i Boba Živojinović, pevači Bora Čorba, Vlado Georgiev...

1 / 10 Foto: Dragana Udovičić
foto: Dragana Udovičić

Aranđelovdan se smatra krsnom slavom i Specijalne antiterorističke jedinice, kao i novinara.

Među onima koji danas slave jeste i ministarka Mihajlović, a kako je Kurir već ranije pisao Mihajlovići slave slavu već stotinama godina, sveštenik im preseče kolač, a tako je jutros bilo u Sabornoj crkvi u koju je Zorana poranila sa sinom, domaćinom.

Imamo slavsku sveću i žito. Inače, Vlada, (ministarkin partner) kum je slave Saborne crkve, a njegova porodica je donator SPC.

foto: Dragana Udovičić

I Đokovići, Novak i njegova porodica slave Aranđelovdan, pa je i Nole jutros poranio u Sabornu crkvu i doneo slavski kolač.

foto: Dragana Udovičić

Podsetimo, lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović svojevremeno je za Kurir izjavio da svake godine na Aranđelovdan porani sa suprugom Jelenom i četvoro dece u manastir Svetog arhangela Mihaila u Rakovici da osvešta slavski kolač. Jovanović sa porodicom prisustvuje liturgiji u crkvi, dok drugi dan slave provodi s prijateljima i stranačkim kolegama.

I Živojinovići - Brena i Boba danas slave krsnu slavu pa se svake godine na Aranđelovdan u njihovoj kući okupljaju brojni prijatelji i kolege.

foto: Dragan Kadić

I jedan od najboljih srpskih košarkaša svih vremena Dejan Bodiroga danas slavi, narod ga zna kao vernika. Dejan je svojevremeno za Kurir opisao kako i gde slavi Aranđelovdan.

foto: Damir Dervišagić

- Slavimo u krugu porodice. Tada se svi okupljamo. To je za nas nešto posebno, a slavimo u kući moga oca. Čitava familija i brojni prijatelji nam dođu, a čest gost nam je i vladika Grigorije, inače moj veliki prijatelj - kazao je Bodiroga.

Aranđelovdan je i krsna slava fudbalera Partizana Zorana Tošića Bambija.

Slavio ga i car Dušan

Prema narodnoj poeziji, car Dušan je uvek slavio svetog arhangela Mihaila tako što je dočekivao goste stojeći, dok mu je anđeo stajao na ramenu. Jedne godine, da li od umora ili nemara, Dušan je seo, a anđeo se naljutio, udario ga krilom i odleteo. Predanje kaže da je car nakon toga mesecima pokušavao da se umilostivi Mihailu.

foto: Wikipedia

Živi svetac Verovanje kaže da ovaj anđeo nije umro i da i dalje po potrebi silazi među ljude, na zemlju - kao putnik ili prosjak, i zato ga u narodu nazivaju jedinim živim svecem. Veruje se i da arhangel Mihailo obilazi sve bolesnike i, ako stane kod nogu, to je loš znak, a ako je kod glave, bolesnik će ozdraviti. Prema vremenu danas navodno se može odrediti kakva će biti cela godina ili bar zima i proleće. U nekim krajevima Srbije arhangel Mihailo se slavi i kao zaštitnik stočara, jer se veruje da samo on može da otera vukove.

foto: Printscreen/YouTube

Narodni običaji i verovanja Kod većine vernika koji slave ovu slavu uvreženo je mišljenje da ne treba da se sprema žito, jer je Aranđel jedini živi svetitelj. Međutim, mnogi verski analitičari smatraju to neopravdanim i netačnim. I za ovu slavu je potrebno pripremiti žito jer su svi svetitelji, ali i svi preminuli - živi pred Bogom.

(Kurir.rs/J. Pronić/Foto: Dragana Udovičić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) ĐOKOVIĆ SLAVI ARANĐELOVDAN: Novak stigao u Sabornu crkvu da preseče slavski kolač

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track