Najnovije vesti

TITO JE VOLEO ŠALU, ALI NE NA SVOJ RAČUN: Zbog ovog vica se momentalno išlo na GOLI OTOK
Foto: Profimedia

TITO JE VOLEO ŠALU, ALI NE NA SVOJ RAČUN: Zbog ovog vica se momentalno išlo na GOLI OTOK

Društvo

Mnogi su u Titovoj Jugoslaviji "zaglavili" Goli otok ili neki drugi zloglasni zatvor samo zato što ih je neko čuo da pričaju "nepodobne", političke viceve.

Sa druge strane, oni bliski maršalu kažu da ih je Broz i te kako voleo, da im se smejao, ali da su se samo oni najodvažniji usuđivali, čak i na njegovo insistiranje, da ih pričaju pred njim.

Neprikosnoveni vladar komunističke Jugoslavije Josip Broz Tito važio je za čoveka koji ima dobar smisao za humor, voli da se smeje i šali, pa čak i na svoj račun. Često je ugošćavao neke od najpopularnijih javnih ličnosti tog vremena i sa njima se šalio i lumpovao do duboko u noć.

Oni su nakon toga prepričavali anegdote, a česta tema su bili i politički vicevi koje je Tito, navodno, voleo da sluša.. O ovome je naročito govorio legendarni Velimir Bata Živojnović koji je Brozu bio omiljeni domaći glumac i od koga je, prema pričama, Tito tražio da mu priča viceve i istinu o onome šta narod govori.

Ipak, van Titovih rezidencija, vicevi o njemu bili su zabranjeni i kažnjivi. Mnogo je onih koji su "zaglavili" Goli otok ili neki drugi zloglasni zatvor samo zato što ih je neko čuo da pričaju "nepodobne" šale. Zato su se one pričale u pola glasa, tiho i tajno i, naravno, samo u probranom društvu.

Naročito popularan, ali i zloglasan, bio je ovaj vic: – Što bi bilo da "Galeb" potone? – Jugoslavija bi se spas

la.

(Kurir.rs/Dnevno)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Ekskluzivno: Zavirili smo u Titovu vilu Galeb u Igalu, ono što je izgrađeno pre 40 godina i dalje ostavlja bez daha!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...