CENTAR ZA ZAŠTITU I POMOĆ TRAŽIOCIMA AZILA: Svi su izgedi da će Srbija postati tampon-zona migracije
Foto: Marina Lopičić

veliki teret za društvo

CENTAR ZA ZAŠTITU I POMOĆ TRAŽIOCIMA AZILA: Svi su izgedi da će Srbija postati tampon-zona migracije

Društvo -

BEOGRAD - Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (CZA) večeras je u Beogradu obeležio 10 godina rada. Direktor te organizacije Radoš Djurović izjavio je da će nastaviti svoj angažman u informisanju migranata i pružanju pravne zaštite tražiocima azila i izbeglicama u postupcima pred institucijam Srbije.

foto: Marina Lopičić

"Moraćemo u budućnosti da nastavimo pravno zastupanje, kao i da nastavimo korigovanje sistema azila kako bi on počeo da funkcioniše, kao i da širimo toleranciju", kazao je Djurović novinarima.

Ocenio je da su svi izgledi da će Srbija postati "tampon-zona migracije" čime bi se nametnuo ogroman teret društvu Srbije.

Djurović je kazao da su migracije i dalje izazov kao i ranije, navodeći da predstavljaju krucijalno pitanje, ne samo za Evropu, nego i za Srbiju.

Ukazujući na značajnu ulogu Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila u oblasti migracija, Djurović je istakao da ipak u toj oblasti ključnu ulogu ima država.

foto: Fonet

"Mi smo druga strana medalje i najveći teret i u budućnosti nosi država, koja je i nadležna da tako nešto preduzme po pitanju migracija", kazao je Djurović.

On je naveo da je CZA savetovao i informisao o pravima više od 220.000 ljudi, pravno zastupao više od 26.000 ljudi, dok su psihološku podršku pružili više od 7.000 ljdi.

Djurović je istakao da su timovi CZA proputovali više od 400.000 kilometara delujući svuda u Srbiji gde su migranti, i da je njihove sajtove posetilo više od 180.000 ljudi.

"Mi smo orgnaizacija koja je samouverena i željna da nastavi dalje tim putem. Nama je bitno što smo organizacija nastala iz naroda. U tom smislu nama je nezavisnost važna i na tome ćemo insistirati i dalje", kazao je Djurović.

foto: Reuters

Istakao je da nezavisnost vodi do profesionalnosti, objektvinosti i privrženosti moralu i etici. "Mislim da je to recept da funkcioniše ovakva organizacija", kazao je Djurović.

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila osnovan je 5. decembra 2007. godine, kao prva specijalizovana, profesionalna i stučrna ogranizacija koja se bavi zaštitom azilanata i pružanjem pravne, psihološke, socijalne i interakcijske pomoći tražiocima azila u Srbiji.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track