KADA SU MU OTVORILI GROB, USLEDIO JE ŠOK! NJEGOVE MOŠTI NISU ISTRULILE NI POSLE 82 GODINE: Danas slavimo Svetog Mardarija, najmlađeg srpskog sveca
Foto: Wikipedia Printscreen

Čudo

KADA SU MU OTVORILI GROB, USLEDIO JE ŠOK! NJEGOVE MOŠTI NISU ISTRULILE NI POSLE 82 GODINE: Danas slavimo Svetog Mardarija, najmlađeg srpskog sveca

Društvo -

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas se sećaju Svetog Mardarija Libertivilskog.

Njegovo svetovno ime bilo je Ivan Uskoković. Rođen je u Knjaževini Crnoj Gori 22. decembra 1889, a upokojio se u En Arboru, u Sjedinjenim Državama, 12. decembra 1935. Imao je samo 46 godina. Bio je prvi vladika američko-kanadski i najmlađi je srpski svetac.

Rođen je u podgoričkom selu Kornet u Lješanskoj nahiji od oca Petra i majke Jele. Ona je bila iz poznate kuće Božovića. Otac mu je bio uvaženi načelnik Lješanske oblasti i plemenski kapetan. Na krštenju u seoskoj crkvici Svetog Đorđa dobio je ime Ivan. Pošto je bio iz znamenite porodice, poslat je na školovanje. Osnovnu školu je pohađao u Rijeci Crnojevića a srednju školu (gimnaziju) na Cetinju.

foto: Srpska pravoslavna crkva

Rano je osetio poziv ka monaškom životu. Sa 11 godina je tražio od crnogorskog mitropolita Mitrofana Bana da ga zamonaši. Kako za to nije dobio blagoslov odlazi u Beograd na dalje školovanje. U Kotoru se ukrcao na brod za Rijeku odakle je vozom stigao do Beograda.

Mitropolit Srbije Dimitrije mu je uslišio molbu da se zamonaši. Pešice odlazi u Studenicu 1905. godine gde je zamonašen 19. marta 1906. godine. U Studenici je boravio godinu i po dana, nakon čega se zbog daljeg školovanja uputio u Moskvu. Sledećih dvanaest godina provodi u Rusiji. Prvih osam meseci provodi u Srpskom podvorju u Moskvi. Postaje poznat u visokim društvenim krugovima. U septembru 1907. nastavio je školovanje u Bogoslovskoj školi u Žitomiru u zapadnoj Ukrajini. Tada je imao 17 godina...

foto: Srpska pravoslavna crkva

Podsetimo, u maju ove godine pravoslavni vernici mogli su da vide, kako je navedeno, čudo Božje, kada su otkrivene njegove mošti!

Iako je sahranjen pre 82 godine, prvi srpski episkop u Americi je u trenutku kada su njegove mošti izvadili iz groba u rukama i dalje čvrsto držao krst!

Mošti su se nalazile u crkvi manastira Svetog Save u Libertivilu, u državi Ilinois, od decembra, 1935. godine kada je tu sahranjen, a otvaranjem groba utvrđeno je da su njegove mošti netruležne!

Prema svedočenju sveštenika Nikolaja Kostura predsedavajućeg Ligurgijskog pododbora za proslavu Svetog Mardarija mošti su iz groba izvađene 5. maja, a u tim momentima pojane su pashalne himne i tropar ”Hristos voskrese”, po srpskom i ruskom napevu, zbog duboke ljubavi i posvećenost Svetog Mardarija ovim slovenskim tradicijama.

foto: Wikipedia Printscreen

- Oci Serafim i Nikolaj, pojući tropar ”Hristos voskrese”, izvadili su mošti iz groba. Mošti su bile lagane i odmah položene u privremeni metalni kovčeg, gde su pregledana stopala kao jedini vidljivi deo tela u tom trenutku. Kosti na stopalama su imala zlatno žutu boju. U rukama Svetog Mardarija bio je krst koji je i dalje držao čvrsto. Povukavši rukav sakosa, ukazale su se ruke Svetog Mardarija koje su bile u potpunosti očuvane. Jasno su bile vidljive koža, nokti i dlake, i u tom trenutku je postalo sasvim očigledno da se radi o netruležnim moštima, a ne samo o kostima - svedoči, sveštenik Nikolaj Kostur, a objavljeno je tada na sajtu SPC.

Dodaje se da je potom telo Svetog Mardarija izvađeno iz privremenog metalnog sanduka i položeno na dva stola koji su unapred pripremljeni za pregled i pranje svetih moštiju.

foto: Srpska pravoslavna crkva

- Pažljivo su skinuti odežde i odelo, od kojih su neki delovi morali biti odsečeni kako mošti ne bi bile oštećene ili pomerene. Celom poslu je pristupljeno sa najvećim poštovanjem i pažnjom, dok su sveštenici celo vreme pojali tropar Svetom Mardariju i druge pashalne himne. Potom su mošti pomazane nardovim uljem po upustvima koje je došlo iz sveštenog manastira Hilandara. Posle pomazivanja boja kože se promenila u tamnobraon. Posle pranja i pomazivanja Svetiteljeve mošti su umotane u pamuk i lan, tako da ih je lakše pomerati i premeštati. Potom su svete mošti privremeno obučene u stihar do punog odevanja za svepravoslavnu proslavu u julu 2017. godine. Njegovo lice je prekriveno lanom, a telo je položeno u privremeni metalni kovčeg - naveo je sveštenik na kraju.

SPC ga proglasio za sveca

Sveti Arhijerejski Sabor je na svom redovnom zasedanju, 29. maja 2015. godine ime episkopa Mardarija uneo u Kalendar Svetih SPC. Kao stalni dan godišnjeg spomena Episkopa Mardarija određen je 12. decembar. Mardarije Uskoković je bio prvi srpski episkop u Americi koji je sagradio Srpski pravoslavni manastir Svetog Save koji se nalazi u Libertivilu u SAD. Episkop Mardarije je pravio velika odricanja, pa je u to doba nastala izreka ”Crkvu gradi, umire od gladi”. Zemljište na kome je manastir sagrađen kupio je episkop Mardarije Uskoković.

(Kurir.rs/Wikipedia/Foto: Wikipedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Božićni post: 9 činjenica koje morate da znate bez obzira da li postite ili ne

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track