Najnovije vesti

NOVA VAROŠ: Umirovljeni episkop Filaret boraviće u manastiru Dubnica
Foto: Zoran Šaponjić

neće se baviti pitanjima života Crkve

NOVA VAROŠ: Umirovljeni episkop Filaret boraviće u manastiru Dubnica

Društvo

NOVA VAROŠ - Eparhija mileševska saopštila je danas da je umirovljeni episkop Filaret primljen danas da boravi u manastiru Svete Trojice u Dubnici kod Nove Varoši.

 

- Obaveštavamo sveštenstvo, monaštvo, verujući narod Eparhije mileševske i širu javnost da je Njegovo Preosveštenstvo Episkop mileševski g. Atanasije, u saradnji sa Svetim Arhijerejskim Sinodom Srpske Pravoslavne Crkve, primio 16. decembra 2017. godine, umirovljenog episkopa Filareta da boravi u manastiru Svete Trojice u Dubnici - stoji u saopštenju Mileševske eparhije.

foto: Zoran Šaponjić

Umirovljeni episkop Filaret stigao je u manastir Dubnicu oko podneva, a Episkop mileševski Atanasije ga je sačekao sa bratstvom manastira i izrazio mu srdačnu dobrodošlicu, kao čoveku koji je u svoje vreme, kada je bio aktivni episkop, mnogo truda uneo u ovu Eparhiju – saopšteno je iz ove Eparhije.

 

- Shodno uredbi Svetog Arhijerejskog Sinoda, umirovljeni episkop Filaret se u manastiru Dubnici neće baviti pitanjima opšteg života Crkve niti bilo kojim aspektom tekućeg života Eparhije mileševske. Posvećen svojim duhovnim potrebama, on će se u molitvi i podvigu pridržavati „uslova pod kojima mu se ovo gostoprimstvo pruža“ i koje Sveti Arhijerejski Sinod ističe u svojoj pastirskoj brizi o celoj Crkvi, a to ovde konkretno „podrazumeva puno poštovanje kanonskog poretka Crkve“. Shodno tome, umirovljeni episkop Filaret neće bogoslužiti van pomenutog manastira i neće bez  znanja nadležnog eparhijskog Arhijereja pozivati bilo koga da u manastiru bogosluži - stoji u saopštenju Eparhije mileševske i doda je da „manastir Dubnica ima svog nastojatelja, svoje bratstvo i uređen molitveni i opšti životni poredak uređen prema Ustavu Srpske Pravoslavne Crkve. Svi manastiri Eparhije mileševske upravljaju se po tome pravilu“.

 

Episkop milševski Filaret smenjen je odlukom Sinoda SPC početkom 2015. godine.

 

(Kurir.rs/Z. Š./Foto: Z. Šaponjić)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...