ŠOKANTNA ISPOVEST  STUDENTKINJE IZ SRBIJE: Mrzim svoje roditelje! Eto, rekla sam... Sad me slobodno osudite
Foto: Kurir/Jelena Vučetić

U patrijarhalnoj zemlji poput Srbije nečuveno je ovo reći

ŠOKANTNA ISPOVEST STUDENTKINJE IZ SRBIJE: Mrzim svoje roditelje! Eto, rekla sam... Sad me slobodno osudite

Društvo -

BEOGRAD - U patrijarhalnoj zemlji poput Srbije nečuveno je reći da mrzite sopstvene roditelje. Takva rečenica ravna je svetogrđu. Na stranu i to što je u jednoj, većinski, hrišćanskoj zemlji to veliki greh, među 10 smrtnih.

Na jednom od foruma popularnih u Srbiji, na kojima ljudi anonimno jedni drugima poveravaju svoje najveće muke, pojavila se i ispovest studentkinje koja kaže sledeće:

foto: Nebojša Mandić/Ilustracija

"Mrzim svoje roditelje. Eto, rekla sam i sad me slobodno osudite. Prvo, odvratno se ponašaju prema meni. Nikad lepa reč, samo dreka i vika... Šta god da uradim nikad nije dobro. Nemam desetinu stvari koje imaju moji vršnjaci (garderoba, izlasci, novac, vozački, studiranje u drugom gradu...

foto: Aleksandar Jovanović/Ilustracija

Često mi ne daju pare da imam na fakultetu da jedem, za ostalo da ne pričam. Pritom sam na budžetu i opet ne valja. A ponašaju kao da mi u najmanju ruku daju milione. Kad im prebacim nešto, tu je moja prepametna majka da mi kaže da idem i zaradim, a to što je ona našla posao u 40-oj, a do tad tražila od mog oca za uloške to nema veze. Pisala bih još mnogo ali neće stati. Morala sam negde da se olakšam. Čime sam zaslužila ovakve roditelje?

foto: Kurir

Njena ispovest izazvala je burna reagovanja i za i protiv. Bilo je tu onih čiji je život u roditeljskoj kući težak, ali i onih koji smatraju da uprkos svemu svega treba da bude zahvalna roditeljima koji su joj dali život, ma kakav bio. Evo nekoliko suprostavljenih reagovanja...

Za

Gledaj da se što pre osamostališ i odeš. Ni čašu vode im nemoj pružiti pa makar im život zavisio od toga.

U sličnoj sam situaciji, samo su kod mene u pitanju mama i brat, tata mi je umro. I pored svega toga kao kod tebe ja gde god bih htela da radim prvo ide probni rad, u selu sam blizu grada, i treba mi za prevoz i obrok,i neće da mi daju za to jer me jednom posle probnog nisu zvali da počnem da radim i prebacuju mi kako sam ja kriva i neće da daju pare kad od toga nema nista. A npr. ni dečka ne mogu da imam, jer neće da daju pare da izađem i koga da upoznam, gde, u selu, u kuci? Tako sam usamljena.

foto: Profimedia/Ilustracija

Ako ti je lakše znaj da nisi jedina... Meni je otac nasilan i agresivan i sve nas maltretira što psihicki što fizicki.. I plus sve to što si navela... Ne znam šta da ti kažem osim da se nadam da ćemo se izvući obe iz ovoga i da ćemo jedan dan biti samostalne, a do tada samo učenje i trud.

Nek ti bude motivacija za učenje to da što pre završiš fakultet, nađes posao i da se iseliš. Onda im ne duguješ ništa, i nemaju pravo da ti prebacuju. Do tada ostani jaka.

Nisu sve majke "majke" eno na onoj temi da li svaka majka voli svoju ćerku pišu žene sta sve prolaze sa tzv majkama. Odakle vam to da svi vole svoju decu,da svi vole svoju decu ne bi ih bilo toliko po hraniteljskim porodicama. Lako je roditi dete, treba biti roditelj.

foto: Kurir

Protiv

Za garderobu, izlaske, džeparac, vozački, fakultet u drugom gradu (plaćati stan, režiju, fakultet plus svakodnevni džeparac) trebaju samo pare, pare, pare i pare. Samo ne znam kako možeš da budeš tako zlobna da mrziš svoje roditelje jer nemaju? A dreka i vika je u svakoj balkanskoj kući. Ne pravdam to, ali se*reš.

Od 15. godine odrastam bez majke, maltene sama sa tatom jer se sestra udala i iako živimo jako blizu nije nas fermala toliko. Znači sama sam sa njim već godinama, i iako je stariji dosta (u godinama je u kojim su vaše bake i dede), nikada mi ništa nije falilo, niti mi fali. Uvek za sve mi je davao dok se nisam zaposlila, i kad je imao i kad nije, i pobrinuo se da mi bude i majka i otac, i da od mene napravi pravu devojku... Tužna sam što čujem da su tvoji roditelji takvi prema tebi.

foto: Profimedia/Ilustracija

Pa idi zaradi. Ne treba da budeš kao mama... da budeš kao i ona.. Mama uviđa da je pogrešila a to što se deru na tebe je žele ti samo dobro i da se napokon osamostališ i odeš iz kuće u svoj stan da imas napokon svoj mir.

Nije fer i iz tvoje priče vidim da su prilično lenji. S druge strane, nisu dužni da ti obezbede pijančenje niti skupu garderobu. I sama sam student pa povremenim poslićima ili onim što od rodbine dobijem o praznicima i za rođendan finansiram većinu izlazaka i dobar deo garderobe. Od svojih dobijem zimsku jaknu i cipele, to je kao malo skuplje, ostalo sve sama. Nisi dete, možeš toliko da zaradiš da imaš za kafu sa prijateljima i koju majicu.

(Kurir.rs/Ispovesti/Foto: Kurir/Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SPREMITE SE ZA NAJGORI DAN U 2017 GODINI!!!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track