SMRT RADNIKA BEZ KRIVIČNE ODGOVORNOSTI Očajni otac: Zar je pogibija mog sina samo prekršaj?!
Foto: Privatna Arhiva

STRAŠNO

SMRT RADNIKA BEZ KRIVIČNE ODGOVORNOSTI Očajni otac: Zar je pogibija mog sina samo prekršaj?!

Društvo -

Porodica nastradalog Milomira Milivojevića u šoku zbog postupka pravosuđa i optužuje rukovodstvo fabrike za opstrukciju

Umesto krivične odgovornosti za smrt dvojice mladića, koji su ovog leta pod još neutvrđenim okolnostima nastradali u fabrici „Milan Blagojević“ u Lučanima, Prekršajni sud u Čačku, odeljenje u Guči, podneo je zahtev za pokretanje prekršajne odgovornosti protiv preduzeća i direktora Radoša Milovanovića zbog kolektivne povrede na radu sa smrtnim ishodom.

NEMA KRAJA TRAGEDIJAMA: Požar u fabrici Milan Blagojević četrnaesta nesreća u namenskoj industriji od 2006.

U toj fabrici u Lučanima 14. jula je došlo do požara tehnološkog otpada u kom su teško povređena dvojica radnika. Jedan je preminuo dva dana nakon incidenta, dok je drugi umro početkom avgusta na Vojnomedicinskoj akademiji.

Porodica nastradalog Milomira Milivojevića je ogorčena postupkom pravosuđa i ističe da rukovodstvo fabrike i dalje opstruira istragu, zbog čega roditelji ni pet meseci nakon nesreće nisu dobili nijedan zvaničan papir povodom pogibije sina.

foto: Fonet

Montirani proces

- Verovao sam u pravosuđe ove države, a sada sam prinuđen da to isto pravosuđe i vladavinu prava prozovem. Očigledno je da je ovakvim prekršajnim, a ne krivičnim postupkom sistem vladavine prava degradiran. Ne može prekršaj za posledicu imati smrtni ishod! Da li je prekršaj mera kojom se meri smrtni ishod - samo su neka od pitanja koje postavlja ogorčeni Milovan Milivojević, otac stradalog mladića, dodajući da na njihovu adresu u Lučanima još nije stigao izveštaj Ministarstva odbrane, kao ni izveštaj veštaka, za koji pouzdano znaju da je završen.

Milovan je optužio poslovodstvo fabrike za montiranje sudskog procesa u kome će za nesreću biti odgovorni radnici koji sa nesrećom nemaju nikakve veze.

- U izveštaju veštaka stoji da je do nesreće došlo usled požara na elektrovozilu i da je toplota koja je oslobođena reakcijom iz kiseline inicirala požar. O odgovornosti rukovodstva nema ni govora - priča otac stradalog mladića.

Milovan kaže da je njegova ćerka Mirjana nedavno dobila otkaz na poslu jer porodica insistira na odgovornosti rukovodstva fabrike za smrt njegovog sina.

- Ćerka Mirjana je nedavno počela da radi u jednoj privatnoj firmi. Međutim, direktor fabrike Radoš Milovanović je zvao direktorku moje ćerke da je pita zašto su je primili. Poslovodstvo te firme je trpelo strahovit pritisak i na kraju su moju ćerku morali da otpuste - priča Milovan.

Svi nas izbegavaju

- Ranije su nam u kuću navraćale kolege, sada više niko od njih ne sme da nam dođe jer strahuju od revanšizma direktora. On je pojedine moje kolege koje su me posećivale optužio da sa mnom šuruju i rade protiv njega. Kolege su u strahu od gubitka posla, zato nam u kuću više niko ne svraća, naravno, osim onih koji su dobili otkaz jer nisu želeli da ćute - kaže Milovan.

Kurir je juče u više navrata pokušao da stupi u kontakt sa Radošem Milovanovićem, direktorom vojne fabrike u Lučanima, ali je on za medije bio nedostupan.

Sindikat Sloga

POSTOJI NAMERA DA SE SLUČAJ ZATAŠKA

Udruženi sindikati Srbije Sloga zatražili su juče od nadležnih državnih organa hitno smenjivanje i penzionisanje Radoša Milovanovića, direktora fabrike „Milan Blagojević - Namenska“ iz Lučana, kao i završetak istrage letošnje pogibije dvojice radnika tog vojnog preduzeća.

- Potpuno je neverovatno da je istraga o tragediji u toj fabrici nakon šest meseci još u nekakvoj predistražnoj fazi, što jasno ukazuje da postoji namera da se protokom vremena ceo slučaj zataška i zaboravi - naveo je taj sindikat.

Kurir / Denis Čeković

Foto: Privatna arhiva, Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja