KO TO SNIMA U BEOGRADU: Postavili kamere za snimanje prekršaja, NIKO NE ZNA ČIJE SU!
Foto: Nebojša Mandić

KO TO SNIMA U BEOGRADU: Postavili kamere za snimanje prekršaja, NIKO NE ZNA ČIJE SU!

Društvo -

Vozači u Beogradu ostali su šokirani kada su nedavno primetili da se na više lokacija u gradu postavljaju kamere za snimanje saobraćajnih prekršaja.

Neki od njih su fotografije novih kamera dostavili medijima, a oni su objavljili da se radi o 32 nove kamere, koje će snimati nesavesne vozače koji voze žutom trakom, prolaze kroz crveno svetlo na semaforu i prekoračuju brzinu.

- Mnogi vozači su se uznemirili vešću da im, postavljanjem novih kamera, prete i nove kazne za prekršaje, ali ono što je možda i više od toga uznemrilo sve jeste pitanje: “Ko postavlja kamere po Beogradu?” Ovo pitanje nametnuto je, pošto su iz Ministarstva unutrašnjih poslova juče demantovali da su oni postavili 32 kamere za video-nadzor - kaže naš sagovornik.

Zbrka je nastala kada su iz MUP saopštili da oni nisu bili zaduženi za postavljanje novih kamera na Paliluli, Novom Beogradu, Čukarici, Savskom vencu, Rakovici, Starom gradu, Surčinu i Lazarevcu.

foto: Zorana Jevtić

- Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije nije postavilo u Beogradu nijednu novu kameru za detekciju saobraćajnih prekršaja od 2011. godine, kada je ovaj sistem pušten u rad, niti je u toku njihovo instaliranje - saopštili su iz MUP-a i dodali da trenutno u glavnom gradu postoji 14 kamera za otkrivanje saobraćajnih prekršaja.

Ni iz gradskog Sekretarijata za saobraćaj nisu mogli medijima da potvrde da je kamere postavio Grad Beograd. Naime, gradski sekretar za saobraćaj rekao je medijima da ne mogu da im odgovore, jer imaju kadrovskih problema.

foto: Fonet

- Pošto niko od nadležnih nije preuzeo odgovornost za postavljanje tih kamera, postavlja se pitanje ko ih je postavio? Kamere za snimanje saobraćajnih prekršaja na javnim gradskim saobraćajnicama može da postavlja Grad Beograd, odnosno gradski Sekretarijat za saobraćaj ili Ministarstvo unutrašnjih poslova. Pošto MUP demantuje postavljanje video nadzora, a ni iz Gradskog sekretarijata nisu potvrdili da su oni odgovorni za njega, ostaje nejasno ko jeste - kaže naš sagovornik koji je želeo da ostane anoniman.

Profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujanić rekao je da saobraćajne kamere u gradu može da postavlja samo Gradski sekretarijat.

- Samo taj sekretarijat ima pravo da ih postavlja i niko više, jer oni vode računa o saobraćaju u gradu. MUP može da postavlja kamere ali samo uz dozvolu gradskog sekretarijata - objasnio je Vujanić.

Kako su ispričali građani Beograda, najviše kamera je postavljeno u Opštini Novi Beograd.

- Kamere smo uočili na više lokacija, gde ih ranije nije bilo. Recimo u Bulevaru Mihajla Pupina, u Omladinskih brigada, kod hotela “Hajat”, u Jurija Gagarina, bulevaru Milutina Milankovića ali i na Brankovom i mostu na Adi. Inače vodim računa u toku vožnje da ne napravim prekršaj, i znam gde se nalaze kamere po gradu kako bih izbegao kaznu, tako da su mi nove kamere upale u oči, jer da su ranije bile tu, do sada bih primetio - ispričao jedan Beograđanin za naš list.

(Kurir.rs/Alo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja