Najnovije vesti

KURIR VAM ZA BOŽIĆNE PRAZNIKE DARUJE OSVEŠTANA ZNAMENJA: Blagoslov za medaljone sa likom Majke Božje i ikone Bogorodice Pećke
Foto: Marina Lopičić

Tradicija

KURIR VAM ZA BOŽIĆNE PRAZNIKE DARUJE OSVEŠTANA ZNAMENJA: Blagoslov za medaljone sa likom Majke Božje i ikone Bogorodice Pećke

Društvo
19:18h

Blagosiljam ove medaljone i neka donesu zdravlje i mir u vaše domove. Praznici su vreme darivanja, koje je važno jer će uneti sreću u srca i domove svakog čoveka, rekao je jerej Miodrag Ristić

Kurir uoči Božića tradicionalno daruje svoje čitaoce vrednim poklonima.

I ove godine, uz svaki sutrašnji štampani primerak našeg dnevnog lista dobićete na poklon osveštani medaljon u zlatotisku sa likom Majke Božje, dok vas za božićni dvobroj, koji je na kioscima u subotu i nedelju, darivamo čudotvornom ikonom Bogorodice Pećke.

foto: Marina Lopičić

Svi medaljoni i ikone osveštani su u Crkvi Svetog apostola i evangeliste Marka na beogradskom Tašmajdanu, čijoj parohiji pripadaju i kompanija „Adrija medija grupa“ i dnevni list Kurir, kako bi ih blagoslov Božji štitio od zla. Osveštani medaljon sa likom Majke Božje može da se čuva ili nosi oko vrta, ruke, u novčaniku, a možete ga i pokloniti dragim osobama.

- Blagosiljam ove medaljone i neka donesu zdravlje i mir u vaše domove. Praznici su vreme darivanja, koje je važno jer će uneti sreću u srca i domove svakog čoveka. Blagosiljam medijsku kuću „Adrija medija grupu“ i sve čitaoce Kurira koji će primiti ovaj dar - rekao je jerej Miodrag Ristić, paroh prve parohije Hrama Svetog Marka, osveštavajući medaljona sa likom Majke Božje i ikone Bogorodice Pećke i izrazio zahvalnost zbog ovakvih akcija Kurira.

foto: Marina Lopičić

Nošenje medaljona, krstića i ikonica veoma je važno. Zato hrišćani najčešće oko vrata na lančiću nose krstiće, medaljone sa likom Gospoda Hrista, Majke Božje ili nekoga svetitelja. Treba znati da se to ne nosi zbog mode i ukrasa, nego sa dubokom verom.

foto: Marina Lopičić

Trajanje Crkva Svetog apostola i evangeliste Marka

SVETINJA ČUVA IKONE

Crkva Svetog apostola i evangeliste Marka, gde su osveštani medaljon u zalotisku sa likom Majke Božje i čudotvorna ikona Bogorodice Pećke, građena je od 1931. do 1940. godine, i to u neposrednoj blizini istoimenog hrama iz 1835. Tašmajdan je tako imao crkvu dva veka u kontinuitetu, u vremenu kada je u Beogradu još bila turska vojska.

Prvobitni hram podignut je u vreme kneza Miloša Obrenovića i uz ktitorstvo trgovca Lazara Panča, a Markova crkva kakvu sada vidimo podiže se tridesetih godina 20. veka. Po stilu gradnje, ova monumentalna građevina urađena je u duhu srpskog srednjovekovnog graditeljstva, po ugledu na zadužbinu kralja Milutina - manastir Gračanicu. Zbog posebnih arhitektonskih i urbanističkih kvaliteta svetinja na Tašmajdanu je 1975. proglašena za spomenik kulture, a u njoj se i danas čuva jedna od najbogatijih zbirki srpskih ikona 18. i 19. veka.

Poklon i uz dvobroj

KRASNICA PEĆKA

U božićnom dvobroju Kurira, koji je na kioscima 6 i 7. januara, svaki čitalac dobiće na poklon osveštanu čudotvornu ikonu Presvete Pećke Bogorodice. Izložena je u Pećkoj patrijaršiji, u Crkvi Bogorodice Odigitrije, a narod joj na poklonjenje dolazi već osam vekova. Krasnica Pećka, kako je narod iz milošte zove, jedna je od najvećih srpskih svetinja koju je Sveti Sava dobio na dar prilikom hirotonije u prvog srpskog arhiepiskopa.

Jelena Pronić - Foto: Marina Lopičić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...