TUŽITELJKA ZA RATNE ZLOČINE Snežana Stanojković: Ispitujemo više od 750 predmeta sa KiM, istraga protiv Haradinaja proširena
Foto: Beta/Milan Obradović

prvi put napravljena baza sa podacima o svim žrtvama na Kosmetu

TUŽITELJKA ZA RATNE ZLOČINE Snežana Stanojković: Ispitujemo više od 750 predmeta sa KiM, istraga protiv Haradinaja proširena

Društvo -

Tužiteljka za ratne zločine Snežana Stanojković izjavila je da je Tužilaštvo kojim rukovodi sa Kosova i Metohije preuzelo više od 750 predmeta.

Ona kaže i da je Tužilaštvo donelo naredbu o proširenju istrage protiv Ramuša Haradinaja i da postupa u okviru nje.

"Imajući u vidu tajnost istrage, reći ću samo da nije reč o događajima za koje je Haradinaj odgovarao pred Haškim tribunalom, niti zbog kojih mu je određen pritvor, odnosno zbog čega je uhapšen u januaru prošle godine u Francuskoj" rekla je Stanojkovićeva.

Na pitanje dokle se stiglo u istragama u slučajevima nestalih Srba i nealbanaca na KiM od 1999. godine do 2000. godine, ona kaže da je Tužilaštvo prvi put napravilo bazu sa podacima svih žrtava na Kosovu Metohiji i da pri tome nije pravilo podelu po nacionalnoj osnovi.

"Napravljena je i baza podataka o žrtvama sa teritorije Hvatske a trenutno s radi na formiranju baze žrtava sa teritorije Bosne i Hercegovine. Sve podatke ćemo uporediti sa podacima Komisije za nestale osobe Vlade Republike Srbije, u skladu sa Nacionalnom strategijom za procesuiranje ratnih zločina", navela je ona.

Žuta kuća aktivna

Stanojković dodaje da je predmet trgovine ljudskim organima poznat kao "žuta kuća" i dalje aktivan.

"Treba sačekati početak takozvanog rada suda za OVK i videti hoće li u vezi sa ovim događajima biti podignute neke optužnice," rekla je tužiteljka koja međutim nije želela da govori o svedoku koji je svojvevremeno govorio o ovom slučaju, jer kako ističe, podaci iz predistražnog postupka predstavljaju tajnu.

Povodom kritika da ovo tužilaštvo goni samo Srbe ona je istakla da Tužilaštvo za ratne zločine treba da goni sve počinioce ratnih zločina bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

(Kurir.rs/Tanjug/Politika/Foto: Beta/Milan Obradović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track