ŠOKANTNO UPOZORENJE STRUČNJAKA: Epidemija malih boginja će se sigurno širiti po Srbiji, vakcinišite decu!
Foto: Dragana Udovičić

bolest

ŠOKANTNO UPOZORENJE STRUČNJAKA: Epidemija malih boginja će se sigurno širiti po Srbiji, vakcinišite decu!

Društvo -

Epidemija malih boginja će se neminovno širiti i verovatno će trajati do marta, kaže epidemiolog Zoran Radovanović i ističe da je jedini način da se bolest zaustavi da se poveća broj vakcinisane dece.

"Srećom, poslednja dva, tri meseca mnogi roditelji dovode decu na vakcinaciju, tako da se situacija popravlja, ali nije još dovoljno dobra da bi epidemija prestala", rekao je Radovanović Tanjugu.

Komentarišući situaciju u Vojvodini, on je rekao da je u toj pokrajini obuhvat dece vakcinacijom visok, ali da su vojvođanski epidemiolozi upozorovali da je u Novom Sadu, gde je prijavljena epidemija, drugačija situacija i tako je bilo logično da prvo tamo dođe do pojave bolesti.

"Najranjiviji je taj predškolski uzrast. Već godinama obuhvat je bio jako mali u Beogradu, Niškom okrugu. Postoje sredine gde je taj obuhvat bio daleko ispod proseka i tu se zaista javila epidemija", pojašnjava Radovanović.

Dodaje da su epidemiolozi upozoravali na veliku opasnost ukoliko male boginje uđu u vrtiće, te da takav scenario, na svu sreću, nije viđen.

"Važno je što je povećan obuhvat vakcinacijom i istovremeno u nekim vrtićima ustanove su postavile pitanje vakcinacije, zato što nevakcinisano dete je pretnja za ostale", zaključio je Radovanović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track