STANIŠIĆ OSTAJE KOD KUĆE: Odobren mu privremeni ostanak na slobodi
Foto: Nemanja Pančić

privremena mera

STANIŠIĆ OSTAJE KOD KUĆE: Odobren mu privremeni ostanak na slobodi

Društvo -

Sudsko veće odobrilo je danas haškom optuženiku Jovici Stanišiću da ostane na privremenoj slobodi do 13. aprila, saopštio je danas Mehanizam međunarodnih krivičnih sudova, koji je nasledio Haški tribunal. Stanišić je, kako se podseća, trebalo da ostane na privremenoj slobodi do 17. januara.

Stanišić je 27. decembra zatražio dodatna tri meseca na privremenoj slobodi, a pošto se tom njegovom zahtevu nije ni tužilaštvo usprotivilo, sudsko veće mu je odobrilo pod istim uslovima pod kojima je i bio do sada.

U prvom suđenju, Haški tribunal oslobodio je 29. maja 2013. godine Stanišića i Franka Simatovića Frenkija po svih pet tačaka optužnice (zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom ratova u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995).

Apelaciono veće Tribunala 15. decembra 2015. usvojilo je žalbu Tužilaštva i poništilo oslobađajuću presudu i naložilo ponavljanje procesa.

Bivšem načelniku službe Državne bezbednosti (DB) Srbije Stanišiću i bivšem komandantu specijalnih snaga Službe DB Franku Simatoviću Frenkiju 13. juna 2017. počelo je ponovljeno suđenje zbog optužbi da su počinili ratne zločine nad Hrvatima i Muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Nemanja Pančić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track