1999. ODBIO JE DA NAS BOMBARDUJE A SAD JE POZDRAVIO SRPSKU BRAĆU: Evo šta je Grk Marinos napisao na svom Fejsbuku
Foto: Fonet/SPC

Odlikovan Ordenom Svetog cara Konstantina

1999. ODBIO JE DA NAS BOMBARDUJE A SAD JE POZDRAVIO SRPSKU BRAĆU: Evo šta je Grk Marinos napisao na svom Fejsbuku

Društvo -

BEOGRAD - Grčki kapetan Marinos Ricudis, kog će srpska istorija zanavek pamtiti kao čoveka koji je odbio da bombarduje srpski narod 18. aprila 1999, odlikovan je ove nedelje Ordenom Svetog cara Konstantina. Odlikovao ga je Sveti Sinod Srpske pravoslavne crkve.

foto: Beta/Milan Obradović

Marinos je svoju odluku doneo kada mu je bilo samo 26. godina, rizikujući čin, čitavu svoju vojnu karijeru i diplomu mornaričke akademije.

foto: Youtube Printscreen

I dan-danas, kako kaže, još ne može da shvati zašto mu je srpski narod toliko zahvalan, ali kaže da razume da je čast koja mu je ukazana neverovatna i verovatno najveća koju će ikada doživeti.

foto: Beta/Milan Obradović

Ovim povodom Marinos se na svom Fejsbuk profilu obratio svojoj srpskoj braći ovim rečima:

- U Srbiji su mi mnogi rekli da mi je narod zahvalan na svemu. Nisam u stanju da shvatim o čemu se radi, niti da iskažem svoja osećanja, ali sam svestan činjenice da mi je ovo najveće priznanje koje sam ikada dobio. Nema sumnje da je ovo priznanje jedno od najvećih koje svaka duhovna osoba može da dobije. Nisam ni sanjao da ću ovo jednom dobiti, priznanje od cele nacije pravoslavne tradicije i hrabre prošlosti. Srbija nisu samo ljudi i zgrade već i sveci, kraljevi, sveti manastiri, zastava, borbe bez ikakvih šansi, hrabri vojnici koji su ginuli tokom borbi, kultura, literatura i sve u njihovoj civilizaciji - napisao je grčki kapetan.

Podsetimo, mladi kapetan Marinos Ricudis, koji je tada imao samo 26 godina, odustao je od napada na Srbiju tako što je okrenuo svoj brod i vratio ga u luku rekavši da neće da bombarduje svoju srpsku pravoalavnu braću. On je zbog toga i robijao.

- Ovo se zove pravo krvno bratstvo koje nije nagrizlo vreme. Osećam se blagoslovenim, zahvalnim i ponosnim i da, ovo je nešto što se zove večnost.

(Kurir.rs/Foto: Fonet/SPC)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Da li je ovo jedini snimak obaranja "nevidljivog"

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track