ISPRAVKA Nema konkretnih dokaza da je zdravlje cele nacije ugroženo
Foto: Profimedia, Marina Lopičić

Zastrašujuće: Bahati pojedinci nas truju i to pokušavaju da sakriju

ISPRAVKA Nema konkretnih dokaza da je zdravlje cele nacije ugroženo

Društvo -

Sajt Fake news tragač reagovao je u svojoj analizi na naslov i navode iz Kurirovog teksta koji je tvrdio da je nakon pronalaska kancerogenog otpada zdravlje cele nacije ugroženo, tvrdeći da za ovakve stavke nema dokaza, i da izjave naših sagovornika ne podržavaju tu tezu, stoga smo izmenili naslov i uneli ispravku.

U štampanom izdanju Kurira, akcenat je bio i na “upozorenju stručnjaka” da će nam “deca umirati od raka zbog opasnog otpada”, ali ovo nije sasvim tačno. već da se, ako se nastavi nepropisno odlaganje otpada, može povećati broj obolelih od kancera, ali i dece i odraslih.

Izvinjavamo se čitaocima na nenamernoj grešci.

U poslednje vreme sve češće smo svedoci da se diljem zemlje otkrivaju skladišta s opasnim materijama. Prave ekološke bombe su nedavno pronađene na tri lokacije u okolini Obrenovca, a Zoran Marković, vlasnik firme „Nitor trans“ je uhapšen.

Imamo samo tri u funkciji

TREBA NAM 300 SISTEMA ZA PREČIŠĆAVANJE OTPADNIH VODA

Ministar Trivan je rekao da mora da se radi na podizanju svesti u celom društvu i napomenuo da je pregovaračko poglavlje 27, koje se tiče životne sredine za pregovore sa EU, najskuplje, najobimnije i najkomplikovanije.

- Moramo da krenemo od prečišćavanja otpadnih voda. Nama treba 300 sistema za preradu voda, a za sada u Srbiji rade samo tri takva sistema.

foto: Printscreen

Prijavljujte bahate

Pre tri dana se iza rešetaka našao i Jovica Stepanov, vlasnik preduzeća „Step trans“, koji je zakupio prostor bivše fabrike Hemijske industrije Novi Sad, u kojoj je pronađeno više od 1.000 tona mogućeg toksičnog otpada. Sve ovo veoma zabrinjava, a zebnju građana deli i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan. On je upravo o ovoj problematici govorio gostujući u emisiji „Da se ne lažemo“ autora Ratka Femića u video produkciji „Adrija medija grupe“.

- Verujući da u Srbiji ima opasnog otpada koji nije zbrinut na odgovarajući način, zamolili smo i BIA da se pozabavi time. Verujem da su podaci da u Srbiji ima oko 100.000 tona opasnog otpada tačni. Država radi na tome da se pronađe taj otpad i da se odgovorni kazne. Mislim da smo na dobrom putu da otkrijemo te lokacije i da u ovoj državi svi počnu da shvataju da je to upravo najveći zločin zločin prema prirodi i prema zdravlju stanovništva. Pitanje ekološke bezbednosti je pitanje zdravlja čitave nacije i budućnosti - naglasio je Goran Trivan.

foto: Media Centar

Dr Danica Grujičić

OSTAVLJA VELIKE POSLEDICE

Dr Danica Grujičić, načelnica Odeljenja za neuroonkologiju Kliničkog centra Srbije, kaže za Kurir da je zdrava životna sredina 60 odsto zdravlja, a da odlaganje opasnog otpada može da ostavi velike posledice:

- Postoji, recimo, kancerogeni otpad koji ide u vazduh i deluje u trenutku, a imate one koji prodiru i do vode i prave velika oštećenja. Nažalost, mi nismo vaspitani ni naučeni da poštujemo životnu sredinu i da je čuvamo. To pod hitno mora da se promeni!

On je pozvao građane Srbije da prijave ukoliko primete da neko odlaže opasan otpad, jer je to u interesu svih nas.

Potreban novac

Osvrnuvši se na informacije da je taj opasni otpad skriven na čak 90 lokacija, ministar Trivan je istakao da je to veoma strašno.

- Zamislite koliko tu potencijalnih opasnosti ima. Nelegalno odlaganje otpada može ostaviti najozbiljnije i dramatične posledice. Ukoliko uzmete u obzir da su opasne materije najčešće kancerogene, onda se pitamo odakle toliko kancerogenih oboljenja i odakle ovoliko steriliteta. Srbija je prilično zagađena na različite načine, a jedan od najvećih problema je upravo opasan otpad - zaključio je ministar.

foto: Beta

Siniša Mitrović

TRAŽIMO HITNO REŠENJE

Srbija nema centar za opasan otpad, zbog čega država plaća 1,5 evra po kilogramu otpada na ime troškova zbrinjavanja takvih materiju u EU. Za dve godine Srbija više neće moći da izvozi opasan otpad u zemlje Evropske unije, rekao je nedavno direktor Centra za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije Siniša Mitrović:

- Srbija je odgovorna zemlja i optimista sam da ćemo ove godine dobiti rešenje za centar za fizičko-hemijski tretman opasnog otpada.

foto: Profimedia

Kako se trujemo

U ataru nekog sela se nelegalno zakopa opasni otpad

Kancerogena tečnost iscuri iz ambalaže i zagadi zemljište

Potom te opasne materije dospevaju i do podzemnih voda

Na tom zagađenom zemljištu se zagade i biljke koje se posade

Opasnost za ljude i stoku je voda iz kontaminiranih bunara

Preko zatrovanih poljoprivrednih proizvoda i vode dolazi do kancerogenih oboljenja i steriliteta

Trivan je dodao da je moguće da Srbiju očistimo od komunalnog i opasnog otpada za dvadeset godina, a možda i pre, ali da je za to potreban sistem i novac.

foto: Ministarstvo Odbraneza zaštitu životne sredine

Zaostavština socijalizma

MUČI NAS I 300.000 TONA ISTORIJSKOG OTPADA IZ FABRIKA KOJE SU U STEČAJU

Ministar Trivan istakao je i da je veliki problem istorijski otpad. Nedavno je o tom problemu govorio i Siniša Mitrović, rekavši da procene PKS govore da u Srbiji ima više od 300.000 tona takvog otpada.

- On je nastao u socijalističkom i postsocijalističkom periodu u velikim kompanijama koje su otišle u stečaj. Mi to moramo da izmestimo iz tih fabrika zbog zdravlja i bezbednosti ljudi koji žive u okruženju - ukazao je Mitrović.

Kurir / Mina Branković

Foto: Profimedia, Marina Lopičić, Media Centar, Beta, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track