NOVI EKOLOŠKI INCIDENT, INSPEKCIJA KRENULA U KONTROLU: Pronađeno motorno ulje u rupi pored puta kod Sombora!
Foto: Beta

ODRŽAN HITAN SASTANAK

NOVI EKOLOŠKI INCIDENT, INSPEKCIJA KRENULA U KONTROLU: Pronađeno motorno ulje u rupi pored puta kod Sombora!

Društvo -

SOMBOR - Na putu Apatin - Prigrevica kod Sombora otkriven je još jedan ekološki incident - velika iskopana rupa u kojoj se najverovatnije nalazi mineralno ulje, piše portal 025info.

Na oko 500 metara od kružnog toka kod Banje Junaković ka Prigrevici, NN lice je prethodno bagerom iskopalo rupu, a potom dovezlo i deponovalo otpadno ulje, piše portal.

Tim povodom u opštini Apatin je održan hitan sastanak.

Za sada, piše portal, prijava je već podneta protiv NN lica, a ceo slučaj, ukoliko se dokaže štetnost po okolinu, prelazi u nadležnost Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Rukovodilac Odeljenja za inspekcijske poslove opštine Apatin Dragana Stambolija, izjavila je da je u rupu od 80 kubnih metara odloženo, prema za sada dostupnim podacima, mineralno otpadno ili hidraulično ulje.

"Sumnjamo da je na tom mestu došlo do zagađenja zemljišta te smo čim smo o tome dobili saznanja, održali hitan sastanak u opštini i kontaktirali Zavod za javno zdravlje Vojvodine. Na lici mesta bila je policija, Sektor za vanredne situacije, kao i Zavod za javno zdravlje APV koji je izvršio uzorkovanje", izjavila je Stambolija.

Kaže da će ove nedelje ispitivati okolno zemljište i mulj iz iskopane rupe, a istražni postupak se već sprovodi, dok će rezultati vode, prema njenim rečima, biti gotovi za dve nedelje.

Inspekcija krenula u kontrolu

Stambolija objašnjava da je inspekcija već krenula u kontrolu većih preduzeća iz okoline koja mogu da stvaraju ovakvu vrstu otpada, te najavljuje obilazak i radionica za autoservis u kojima se koriste ove vrste opasnih ulja.

Prema zakonu, sva preduzeća koja stvaraju ovakav ili sličan otpad moraju imati dokument o kretanju tog otpada i njegovom skladištenju.

Ukoliko to ne poseduju, već su u prekršaju, podseća Stambolija.

Pre samo nekoliko dana, na prostoru nekadašnje fabrike HINS u Novom Sadu koja je u stečaju i u procesu privatizacije, otkriveno je preko hiljadu tona potencijalno opasnog i toksičnog otpada.

Kako je ustanovljeno, zakupac fabričkog objekta imao je dozvolu iz 2012. godine za skladištenje svega 32 tone opasnog otpada, a na toj lokaciji je nadeno 1.080 tona opasnog otpada za koji ne postoji adekvatna dokumentacija.

Takođe, krajem prošle godine, otkriveno je 20 tona zakopanog opasnog otpada na privatnoj parceli na području Obrenovca.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta/Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

“Da se ne lažemo” o opasnom otpadu. U Srbiji 100.000 tona kancerogenog otpada

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track