U NOVOM SADU NAĐENO SKLADIŠTE SA 1.000 OPASNOG OTPADA: Vlasnik firme odmah uhapšen, na slučaju radila i BIA!
Foto: Nebojša Mandić

zamalo katastrofa

U NOVOM SADU NAĐENO SKLADIŠTE SA 1.000 OPASNOG OTPADA: Vlasnik firme odmah uhapšen, na slučaju radila i BIA!

Društvo -

U Novom Sadu u dvorištu jedne firme navodno je pronađena veća količina opasnog otpada za koji se sumnja da je tu nezakonito uskladišten.

Kako saznajemo, policija i pripadnici BIA otkrili su otpad koji će biti uklonjen, a vlasnik firme J.S. je odmah priveden.

To je za Kurir potvrdio i njegov advokat dr Gvozden Grgur.

"Ne mogu ništa da kažem o okolnostima događaja, pošto odbrani još uvek nisu predočeni navodi krivične prijave. Mom klijentu je određeno zadržavanje od 48 sati i biće sutra izveden pred nadležnog tužioca", rekao je Grgur.

Kako je ustanovljeno, zakupac fabričkog objekta imao je dozvolu iz 2012. godine za skladištenje svega 32 tone opasnog otpada, a na toj lokaciji je nađeno 1.080 tona opasnog otpada za koji ne postoji adekvatna dokumentacija.

Insistiraćemo da se odgovorni sankcionišu na najstroži mogući način. Nastavićemo sa akcijom otkrivanja i kažnjavanja nesavesnog postupanja opasnim otpadom u Srbiji, i nećemo se zaustaviti. Obrenovac i Novi Sad su početak, i vreme je da se Srbija već jednom normalizuje što se toga tiče", rekao je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

Ministarstvo zaštite životne sredine u saradnji sa pokrajinskim i gradskim vlastima će preduzeti sve mere da se pronađeni opasan otpad ukloni u najkraćem mogućem roku.

U saopštenju se ističe da će u daljem toku istrage biti utvrđeno poreklo otpada, i u kojoj meri je opasan za život i zdravlje ljudi.

Prvi rezultati ispitivanja opasnog otpada biće dobijeni za desetak dana.

Ministarstvo će objaviti kontakt, odnosno elektronsku adresu i broj telefona na koji će svi građani moći da prijave slučajeve za koje sumnjaju da je reč o neadekvatnom zbrinjavanju opasnog otpada, a nadležne institucije shodno tome reagovale.

Kako se navodi u saopštenju, akcija, koju su zajednički realizovali Ministarstvo za zaštitu životne sredine sa Bezbednosno-informativnom agencijom, Osnovnim javnim tužilaštvom Novog Sada i Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine, predstavllja nastavak angažovanja nadležnih organa na otkrivanju protivzakonitog upravljanja i odlaganja opasnog otpada u Srbiji.

(Kurir.rs/J.Spasić/Agencije)

Foto ilustracija Nebojša Mandić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:]

KURIR TV VESTI: PLENKOVIĆU, ODAJ POČAST ŽRTVAMA JASENOVCA! Šta je sve Ivica Dačić poručio hrvatskom premijeru usred Njujorka?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track