Ramazanski post od 20.jula

Ramazanski post od 20.jula

Društvo -
Prvi neposni dan biće 21. avgust. Najduži dan posta biće 31. juli, tada se hrana neće uzimati 15 časova i 14 minuta, a poslednjeg dana posta 14 časova i 22 minuta

BEOGRAD- Institut za geofizička i astronomska istraživanja Egipta saopštio je da će ove 1433. muslimanske godine deveti mesec lunarne godine Ramazan, a time i post, početi 20. jula, prenosi verska informativna agencija VIA. Prvi neposni dan biće 21. avgust. Najduži dan posta biće 31. juli, tada se hrana neće uzimati 15 časova i 14 minuta, a poslednjeg dana posta 14 časova i 22 minuta.

Iduće godine će Ramazanski post poceti oko 9. jula, dok će na primer 2020. godine početak biti oko 23. aprila. Godine 2030. post će biti dva puta, jedan će početi 5. januara a drugi 25. decembra.

Tokom 33 godine prođe se ceo krug godine u početku posta. Ovo saopštenje uklanja nedoumice koje se svake godine javljaju oko datuma za početak ramazanskog posta, verski autoriteti od Indonezije do Maroka često objave različite datume, navodi VIA. Datum koji utvrdi kairski institut obavezujući je samo za severoafrički i bliskoistočni region. Egipatski mediji konstatuju da ove godine post traje u vreme najvećih vrućina.

Tokom dana ne uzimaju se hrana i piće, mada postoji uzan krug osoba čije okolnosti dopuštaju da ne poste (trudnice, dojilje, bebe, najteži bolesnici). Lekari posebno upozoravaju dijabetičare da ne poste. Ovaj post smatra se jedinim od pet stubova islama. Kuran zapravo nije precizan oko posta, on ga pominje, ali ne način i njegovo trajanje. To preciziranje nastalo je kasnije, od tumača svete knjige, navodi VIA.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track