LONČAR: Da roditelji nisu slušali pojedine estradne umetnike, ne bi bilo ni epidemije malih boginja!
Foto: Dado Đilas, Dragana Udovičić

OBEZBEĐENE VAKCINE I ZA ZAPOSLENE

LONČAR: Da roditelji nisu slušali pojedine estradne umetnike, ne bi bilo ni epidemije malih boginja!

Društvo -

BEOGRAD - Obezbeđene su vakcine i za zaposlene u Domu za decu bez roditeljskog staranja u Zvečanskoj, gde je od malih boginja obolelo sedam zaposlenih i troje dece, rekao je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je ponovio da se epidemija malih boginja nikada ne bi desila da su roditelji slušali zdravstvene radnike, a ne pojedine estradne umetnike.

foto: Shutterstock

''Imamo dovoljno vakcina za sve. Epidemija se ne može zaustaviti dok obuhvat vakcinacijom ne bude veći od 95 odsto'', rekao je ministar novinarima nakon obilaska Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.

On je naglasio da zbog epidemije malih boginja, koja nije trebalo da se desi, zdravstveni sistem ima vanredne troškove, a da je taj novac mogao da se usmeri na lečenje dece.

Podsetio je da se zakon strogo primenjuje i da deca bez potvrde da su vakcinisana ne mogu u vrtić i u škole.

Dodao je da je u poslednjih nekoliko meseci povećan broj vakcinisanih i da se obuhvat vakcinacijom popeo na 90 odsto.

foto: Shutterstock

Upozorio je, međutim, da bi nam se epidemija "prelila" iz Rumunije i Bugarske da nije bilo dobre vakcinacije u Zrenjaninu i Vršcu. U Rumuniji je, naveo je, od malih boginja obolelo 10.000 ljudi, a u Bugarskoj 5.000 ljudi.

Po preporuci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koja, kako kaže, prati šta se dešava u Srbiji, obezbeđene su dovoljne količine vakcina za zaštitu zdravstvenih radnika i njihova vakcinacija počela je u zdravstvenim ustanovama.

''Ova situacija ne može da se reši sama od sebe. Roditelji su slušali 'umetnike' koji nisu prošli pored Medicinskog fakulteta, a nisu slušali one koji se ceo život bave lečenjem ljudi'', primetio je ministar.

Rekao je i da MMR vakcina protiv malih boginja nema veze sa autizmom kako pojednici govore jer, kako je naveo, u Japanu sedam godina deca nisu vakcinisana, a povećan je broj dece sa autizmom.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dado Đilas, Dragana Udovičić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) DR KURIR: Vakcinacija i epidemija malih boginja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track