ISTORIČARKA BRANKA PRPA: Opasna rehabilitacija baštinika fašizma, zabrinjava stav nekih krugova u SPC
Foto: Fonet

slučaj milana nedića

ISTORIČARKA BRANKA PRPA: Opasna rehabilitacija baštinika fašizma, zabrinjava stav nekih krugova u SPC

Društvo -

BEOGRAD - Istoričarka Branka Prpa ocenjuje da je za svako društvo opasna rehabilitacija nečega što pripada baštini nacizma i fašizma, poput slučaja Milana Nedića, mada, primećuje, nijedno društvo nije imuno od takvih postupaka u budućnosti.

foto: FoNet

Prpa smatra posebno zabrinjavajućim to što Srpska pravoslavna crkva to podržava, a što je, kako kaže, potvrdio jedan učesnik nedeljnog protesta u centru Beograda, a ona dodaje da se po manastirima u unutrašnjosti Srbije mogu naći reprinti Ljotićeve literature, poput "Srbi u raljama Jevreja" iz 1941. i 1942. godine.

Za nju je, kako je navela za Dojče vele, očigledno da neki krugovi u SPC stoje iza takvih organizacija ili su, ako i ne stoje, vrlo benevolentni prema njima.

Ona, međutim, zamera i državi što, kako tvrdi, godinama relativizuje antifašizam kao jednu civilizacijsku pobedu i problematizuje ga "onako kako su i nacisti problematizovali humanističku ideju, definišući je kao komunističku".

foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Tako da imamo konglomerat uticaja koji omogućavaju takvim skupinama da egzistiraju i javno nastupaju", navodi Prpa.

Ona ukazuje na jedinstvenost Beograda kao evropskog grada, koji je imao četiri gradska logora na svojoj teritoriji, te navodi da država po pravilu brine o kulturnoj baštini svog naroda, ali istovremeno poručuje da, ako je kulturna baština koja pripada antifašizmu napuštena, "ne možemo da krivimo tinejdžere što o tome ne znaju ništa".

Mi smo, dodaje, valjda jedina civilizovana država u kojoj sud arbitrira u oblasti istorije, pa kaže - ovo nije to što vi istoričari tvrdite, nego nešto drugo, jer, ukazuje, dođe familija, koja se bavi formalno-pravnim pitanjima.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

U nedelju je u centru Beograda održan skup u znak sećanja na lik i delo predsednika kvislinške srpske vlade Milana Nedića, u organizaciji "Srpskog carostavnika" i "Srbske akcije - podvig i borba", malo poznatih u javnosti.

Istovremeno je održan i "kontramiting".

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: PREDSEDNIK EVROPSKE KOMISIJE JASAN! Evo kada će Srbija i Crna Gora ući u EU!?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track