GORAN KUPIO KUĆU U ZEMUNU, ALI SADA OSTAJE BEZ NJE ZBOG TUĐEG DUGA: Pamet u glavu, ovo može da se desi svakom od nas!
Foto: Filip Plavčić

potpisao kupoprodajni ugovor, isplatio prodavca i prijavio se Poreskoj

GORAN KUPIO KUĆU U ZEMUNU, ALI SADA OSTAJE BEZ NJE ZBOG TUĐEG DUGA: Pamet u glavu, ovo može da se desi svakom od nas!

Društvo -

BEOGRAD - Većina građana smatra da je ugovor o kupoprodaji stana, kuće ili lokala najjači dokaz o vlasništvu, međutim, vlasništvo nad nekretninom se stiče upisom u katastar, pa ukoliko to niste uradili, može se dogoditi da zbog tuđeg duga ostanete bez nekretnine koju ste uredno platili.

foto: Filip Plavčić

Goran Disić je 2014. kupio kuću u Zemunu, potpisao kupoprodajni ugovor, isplatio u potpunosti prodavca i prijavio se u Poreskoj upravi, kojoj redovno plaća sve namete za kupljeni objekat. Međutim, zbog dugova prethodnog vlasnika izvršitelji mu oduzimaju kuću, i to zato što se nije upisao u katastar nepokretnosti, piše list.

Kako je Disić ispričao za list pre četiri godine je od Borisa Ć. kupio kuću od 113 kvadrata, koju je adaptirao u lokal, gde je otvorio preduzetničku radnju.

- Potpisali smo ugovor o kupoprodaji i overili ga u sudu. Kuću sam kupio iz kredita, a banka je na tu kuću stavila hipoteku. No četiri godine kasnije, u avgustu 2017, na vrata lokala pokucao je izvršitelj sa nalogom za prodaju, jer bivši vlasnik ima dug, a oni ne mogu da ga nađu - kaže Disić i dodaje:

foto: Filip Plavčić

- Nisam mogao da verujem šta me je snašlo. Odmah sam uložio žalbu sudu i priložio im svu pomenutu dokumentaciju o kupoprodaji, poresku prijavu, račune za struju, telefonski priključak, međutim, sud je sve to odbacio kao neosnovano jer nisam upisan u katastru nepokretnosti - objašnjava naš sagovornik.

Disić kaže da ga tokom procesa kupovine niko nije upozorio da je uknjiženje u katastar obavezno, kao i da je verovao da su dovoljni dokazi o vlasništvu kupoprodajni ugovor i to što je banka na objekat stavila hipoteku.

foto: Filip Plavčić

- Ja zaista više ne znam šta da radim. Na pravdi boga ću ostati bez lokala koji sam uredno platio i u adaptaciju uložio velika sredstva - kaže Disić. A da zbog duga prethodnog vlasnika možete ostati bez nekretnine koju ste uredno platili, potvrđuje i Dragoljub Đorđević, nekadašnji predsednik Advokatske komore Srbije.

- Prema Zakonu o prometu nepokretnosti, vlasništvo se stiče upisom u katastar. Ako se građanin nije upisao u katastar kao vlasnik stana, poverilac ne može da ga vidi kao vlasnika i normalno je da će tražiti sprovođenje izvršenja prema podacima koji se nalaze u knjigama. Može se desiti da građanin naknadno uspe da povrati svoju imovinu, ali ne stan, nego novac - kaže Đorđević i upozorava sve kupce nekretnina da ne smeju zaboraviti da se upišu u katastar nepokretnosti, kao i da je neophodno da pravni posao kupoprodaje nepokretnosti bude istog trenutka završen i u katastru.

(Kurir.rs/Alo/Foto: Filip Plavčić/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track