KUŠNER SA TAČIJEM OBILAZIO SRPSKA SELA NA KOSOVU: Još uvek plačem kada se setim silovanih Srpkinja i masakriranih civila
Foto: YT Printscreen

bivši šef unmik-a

KUŠNER SA TAČIJEM OBILAZIO SRPSKA SELA NA KOSOVU: Još uvek plačem kada se setim silovanih Srpkinja i masakriranih civila

Društvo -

Bivši šef UNMIK-a Bernar Kušner prisetio se stravičnih scena iz 1999. godine kada je prilikom obilaska srpskih kuća u Prištini, video žene koje su bile napadnute i silovane.

U razgovoru za prištinsku televiziju "Klan Kosova" Kušner je rekao da je njegova uloga bila da donese mir, prenosi RTS.

"Sever Kosova je bio odvojen od početka, jer nismo želeli da preduzmemo borbene akcije koje bi vratile rat. To je područje koje se nalazilo u geografiji Kosova, i uspeli smo da ostvarimo mogućnost da obilazimo tri područja na severu. Nisam došao ovde radi rata, jedan od uspeha Ujedinjenih nacija je što više nije bilo rata", rekao je bivši šef UNMIK.

Kušner je, prisećajući se dolaska na Kosovo 1999. godine, naveo je da ga "najviše pogađa masakr počinjen nad seljanima".

"Još uvek plačem kada se setim tog vremena, masakr seljana, bila je bolna realnost koja me je puno pogodila", rekao je Kušner.

On je kazao i da je u to vreme obilazio srpske kuće u Prištini, zajedno sa tadašnjim komandantom OVK i sadašnjim kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, gde je video "žene koje su bile napadnute i silovane", javlja RTS.

Bernar Kušner je francuski lekar, političar i diplomata, jevrejskog porekla (rođen 1939). Završio je medicinski fakultet. Jedan je od osnivača humanitarne nevladine organizacije Lekari bez granica, a učestvovao je kao lekar u velikom broju misija u svetu. Pisao je i knjige i scenarije za filmove i televizijske serije. Godine 1981. napušta Lekare bez granica i osniva "Lekare sveta".

Političku karijeru je započeo kao član Francuske komunističke partije, iz koje je izbačen 1966. godine. Ušao je u vladu Mišela Rokara 1988. godine iako nije bio član Francuske socijalističke partije, a bio je zadužen za socijalna pitanja.

Godine 1992. dolazi na poziciju ministra zdravlja. Nakon toga, 1994. godine je nastavio političku karijeru u Evropskom parlamentu. Kada je Lionel Žospen postao premijer 1997. godine, Kušner je po drugi put imenovan za ministra zdravlja. Od 1999. do 2001. je bio na mestu šefa civilne misije Ujedinjenih nacija za Kosovo i Metohiju, a na predlog generalnog sekretara Kofija Anana. Na toj dužnosti je bio do 21. januara 2001., a potom je po treći put imenovan za ministra zdravlja, gde je ostao do izbora sledeće godine.

Nakon izbora Nikole Sarkozija za predsednika Francuske 2007. godine, Kušner je postavljen na mesto ministra spoljnih poslova u vladi Fransoa Fijona.

(Kurir.rs/mondo)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) OVO JE OPTUŽNICA PROTIV ZORANA MARJANOVIĆA! Ćerka bila na nasipu, dok joj je otac ubijao majku!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track