Najnovije vesti

Sve što niste znali o gaziranoj vodi
Foto: Shutterstock

Sve što niste znali o gaziranoj vodi

Društvo

Gazirana voda je piće koje NE sadrži šećer, masti ni kalorije a hidrira organizam. Kada se mala količina gasa ugljen dioksida rastvori u vodi pod pritiskom nastaje blaga ugljična kiselina što vodi daje noti iskričavosti i veselosti. Ali to je i dalje VODA. Ovaj postupak zove se karbonacija i može da se primeni u mineralnim vodama koje sadrže različite minerale ili u slatkim sokovima, kao što su tonici i kole.

Gazirana voda je bezopasna i KORISNA

Nutricionista Keri Gans, sa Menhetna, Njujork, tvrdi da da je "gazirana voda jednako hidratantna i zdrava i da mehurići u njoj dodaju samo blagi ukus". On preporučuje da dodate u gaziranu vodu listiće sveže nane, kolutiće krastavca, limuna ili nekog drugog svežeg voća. Na taj način, direktno u organizam unosite osveženje i vedrinu.

foto: Shutterstock

Kristi King, viši klinički dijetetičar u Texas Children's Hospital u Hjustonu, kaže da klinička istraživanja dokazuju neškodljivost gazirane vode za kosti i zubnu gleđ. Erozija zuba proizilazi iz pića koja su zasićena šećerom u sprezi s karbonizacijom. To su soda napici i sokovi.

Mehurići u gaziranoj mineralnoj vodi pomažu varenje, naročito masne hrane, i olakšavaju pražnjenje creva. Na ovaj način, smanjuje se telesna masa i pomaže čišćenje organizma. Kada nam je stomak u ravnoteži, tada je i raspoloženje bolje.

Dokotori sa Klinike Mayo kažu da je gazirana voda jednako zdrava kao i obična voda. Jedino je važno da se dnevno popije dovoljna količina vode, kako bi se zadovoljila potreba za hidratacijom.

(Promo tekst/Foto: Shutterstock)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...