(FOTO) ZA KOPNENU BRIGADU NEMA ZIME: Ekipa Vojske Srbije osvojila Trem
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

jedan od dva najteža uspona u planinarskom kalendaru

(FOTO) ZA KOPNENU BRIGADU NEMA ZIME: Ekipa Vojske Srbije osvojila Trem

Društvo -

Ukupna dužina staze u jednom pravcu iznosi 12,4 kilometra

BEOGRAD - Četvoročlana ekipa komande Treće brigade Kopnene vojske, na čelu sa majorom Sašom Jovanovićem, uspešno je realizovala akciju Civilno-vojne saradnje i zajedno sa preko hiljadu planinara iz Srbije, BiH, Makedonije i Bugarske po oštrom zimskom vremenu savladala jedan od dva najteža uspona u planinarskom kalendaru.

Ekipu su, pored majora Jovanovića, činili poručnik Bojan Maksimović, stariji vodnik prve klase Stojadin Nikolić i glavni podoficir u komandi Treće brigade Kopnene vojske zastavnik prve klase Marijan Piljić. On kaže, koji je izjavio da se ovakvo iskustvo ne može opisati rečima.

''Prvi put učestvujem u ovakvim akcijama. Prijavio sam se da bih proverio svoje mogućnosti i izuzetno sam zadovoljan učinjenim. Sneg, loši vremenski uslovi i klizav teren učinili su planinarenje zanimljivijim. Rado ću se odazvati i učestvovati u narednim akcijama'', kaže on.

Republička planinarska akcija 22. ''Zimski uspon na Trem'' je u organizaciji Planinarskog kluba ''Železničar'' iz Niša.

Početak staze se nalazi u selu Donja Studena i proteže se kroz selo Gornja Studena, preko Bojaninih voda, izvorišta ''Ljubina česma'', prevoja Devojački grob i grebenom Suve planine do vrha Trem.

Ukupna dužina staze u jednom pravcu iznosi 12,4 kilometra.

Trem je sa svojom visinom od 1.810 metara najviši vrh Suve planine, na njenom zapadnom kraku, takođe je i jedan od najviših vrhova u Srbiji, a važi i za najatraktivniji vrh, najviše zbog toga što severni deo krečnjačke stene koja formira vrh ima vertikalni pad od 1.000 metara.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) JEZIVA NESREĆA NA PRUZI KOD VRANJSKE BANJE: Voz razneo automobil u paramparčad, lokomotiva izletela iz šina!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track