(VIDEO) EVO KAKO DA PREPOZNATE PRAVI KAJMAK: Ovo su znaci da su vam PODMETNULI lažni!
Foto: Printscreen

OBRATITE PAŽNJU

(VIDEO) EVO KAKO DA PREPOZNATE PRAVI KAJMAK: Ovo su znaci da su vam PODMETNULI lažni!

Društvo -

Na našem tržišu često se mogu pronaći proizvodi na kojima piše kajmak, a da kajmaku ni po ukusu ni po izgledu takvi proizvodi ne mogu "prići". To su proizvodi od mleka u koje se najčešće dodaje pavlaka, pa čak i biljna masnoća. Postavlja se pitanje - kako prepoznati pravi kajmak?

Mladi kajmak, koji dobijemo na starinski način, kako su ga pravile naše bake, nije možda neki naočiti lepotan, ali je zato ukus neprevaziđen. On je mlečan, ima tanju koru, a boja mu se menja - zna da bude različita u zavisnosti od doba godine.

Tako je s proleća pomalo žućkaste boje, jer krave izlaze na ispašu, počinju da jedu zelenu travu, pa te prirodne boje prelaze i u mleko bojeći mlečnu mast. Negde polovinom leta kajmak opet dobija bledo žutu boju, jer se menja i ishrana životinja, prenosi Agroklub.

Kako izgleda pravi kajmak

Zorica Aničić iz sela Ušće proizvodnjom kajmaka bavi se već više od četiri decenije, tačnije 48 godina, i kaže da je za dobar kajmak najvažnije kvalitetno mleko, a ostalo je upravo umeće spremanja:

foto: Profimedia

"Za dobar kajmak najpre je potrebno da sve higijenski bude ispravno, i čisto, da krave budu zdrave. Sam način spremanja, objekat u kom se sprema kajmak, kao i posuđe u kom se priprema moraju biti besprekorno čisti. Što kajmak više stoji u posuđu, on će biti vredniji, i zreliji, samim tim i ukusniji. Za kvalitetan kajmak potrebno je mnogo mleka, kao i hladan prostor. Neophodno je da kajmak stoji najmanje deset sati da bi se uhvatio. Kada se mleko dobro skuva i i provri, površinski sloj mleka, odnosno pena, se otklanja i nije za upotrebu. Posle toga na mleku se hvata čist kajmak. Ukoliko krave nisu dobre sorte i nisu maslene, ni kajmak neće valjati. Ovakav, tradicionalno proizveden kajmak je mlad kratko vreme i može da bude neslan najviše dva, tri dana. Posle toga, moramo da ga posolimo kako ne bi postao gorak. To je, inače, jedini konzervans koji dodajemo u kajmak. U pravom kajmaku ne sme biti više ničega osim soli i mleka".

foto: Printscreen

Lažni ukusi za jeftinije tržište

Dobar kajmak zavisi od mnogo faktora, a industrijski kajmak, koji se sve češće nalazi na tržištu, prepoznatljiv je po malo mleka, i više vode, kao i biljnih masnoća, koji se u njemu mogu pronaći. Zorica Aničić ističe da je upravo mala količina mleka i velika vodenost samog proizvoda jedan od načina za prepoznavanje tzv. "lažnog kajmaka".

"Danas proizvođači žele da sa što jeftinijim sredstvima prođu bolje, zato kupuju kilogram mleka u prahu, po deset litara vode i u tu smesu dodaju gustin, projino brašno, griz, želatin, margarin i puter, i tako dobijaju kajmak koji se na tržištu može lako prodati", otkriva Zorica Aničić.

Zašto je kajmak tako skup?

Najbolji kajmak se i dalje proizvodi zanatski, ručno, bez mnogo tehnike i tehnologije. Sa tim nema greške. Tradicionalni način proizvodnje podrazumeva kuvanje mleka, razlivanje u plitke, deblje posude i na kraju čekanje po nekoliko sati, najčešće do jutra da se skine kajmak. Uprkos visokoj ceni domaćeg kajmaka, i lakoj dostupnosti ostalih mlečnih proizvoda na tržištu, mušterija ipak ima.

"Redovni kupci su uvek tu, već godinama kupuju uglavnom po dva put nedeljno i već i sami znaju da prepoznaju kvalitet. Kada je kajmak gušći i žut, znajte da je kvalitetan", kaže Zorica.

Cene kajmaka na obrenovačkoj pijaci kreću se od 500 do 900 dinara, a i pored pojave industrijskih proizvoda, koji su možda povoljniji, potražnja za domaćim kajmakom ne jenjava.

(Kurir.rs/Agroklub)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

TRADICIONALNI RECEPTI: Cicvara, jelo na kom su odrastale generacije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track