JEDINI DNEVNI BORAVAK ZA PROBLEMATIČNU OMLADINU PRED ZATVARANJEM: Ako se ništa ne preduzme, radiće do kraja aprila
Foto: Profimedia

apel

JEDINI DNEVNI BORAVAK ZA PROBLEMATIČNU OMLADINU PRED ZATVARANJEM: Ako se ništa ne preduzme, radiće do kraja aprila

Društvo -

Ne sme se dozvoliti da se zatvori jedini Dnevni boravak za decu i mlade sa problemima u ponašanju, rekla je danas na konfereniciji za štampu Udruženja IAN, koordinatorka tog boravka Ljljana Marković. Deca i mladi sa problemima u ponašanju i mladi u sukobu sa zakonom trebalo bi da su jedna od prioritetnih grupa korisnika socijalne zaštite jer njihova pravilna resocijalizacija i reintegracija utiče na širu društvenu zajednicu, ali i napredak društva.

Zato ne smemo dozvoliti da jedini dnevni boravak za ovu decu bude zatvoren krajem aprila i pozivamo donosioce odluka da podrže kontinuitet ove važne socijalne usluge, poruka je konferencije za novinare udruženja IAN, koje od 2012. godine intenzivno i veoma uspešno radi s decom i mladima sa problemima u ponašanju, kao i sa njihovim porodicama. Marković je istakla da je preko 90 odsto dece i mladih koji su učestvovali u programima IAN Telecentra uspešno podržano u promeni ponašanja i uključeno u društvo.

„Više od četiri petine naših korisnika kod nas dođe po uputu Suda i Centra za socijalni rad i zato smatramo da ovakva usluga ne sme da zavisi od dobre volje bilo kojih donatora, već da Beograd zaslužuje da je ima kao deo sistema socijalne zaštite”, naglasila je Marković.

Boravak je ispunio standarde koje propisuje država i dobio licencu za socijalnu uslugu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

IAN je prva organizacija civilnog društva u Srbiji koja je dobila ovu licencu.

Ipak, ovaj dnevni boravak do sada nije postao deo sistema socijalne zaštite i biće ugašen krajem aprila ukoliko do tada ne bude nađeno rešenje.

U saopštenju s ukazuje da su rezultati međunarodnog istraživanja, koje je sprovedeno i u Beogradu i Novom Sadu, pokazali da svaki peti učenik uzrasta 12-19 godina nosi neko oružje, palicu, nož, lanac, pištolj.

Takođe, 21 odsto je učestvovalo u grupnim tučama koje su rezultirale nanošenjem lakih ili težih telesnih povreda, svaki šesti je izjavio da je izvršio običnu krađu, oko jedne četvrtine je konzumiralo drogu.

Ako želimo zdravije, srećnije i podsticajnije društvo, stav prema preventivnim programima kao i svim uspešnim modelima tretmana za decu i mlade sa problemima u ponašanju u zajednici mora biti drugačiji, rečeno je na konferenciji za novinare.

Takođe se ističe da, ukoliko se na vreme uoči problem ili potencijalni rizik i dete se uključi u program koji će delovati korektivno, ali i podržavajuće, deca se uspešno vraćaju na pravi put, a društvo dobija zrele mlade ljude koji slede sistem pozitivnih vrednosti.

Zbog toga apelujemo, pre svega na Grad Beograd, da podrži kontinuitet rada Dnevnog boravka i time pruži šansu deci i mladima koji se nalaze u teškim životnim situacijama da naprave pozitivnu promenu u svom ponašanju, a time i šansu ovom gradu da bude bolji, sigurniji, srećniji, poručeno je na konferenciji za novinare IAN.

(Kurir.rs/Fonet)

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track