VOZAČI, PAZITE NA BAJKERE! Krenula je sezona motora, vodite računa!
Foto: Dragan Kadić/Ilustracija

APEL AGENCIJE ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

VOZAČI, PAZITE NA BAJKERE! Krenula je sezona motora, vodite računa!

Društvo -

Agencija za bezbednost saobraćaja Srbije apelovala je danas na sve vozače da poštuju propise i obrate pažnju na motocikliste i mopediste, jer proleće donosi početak moto sezone i veći broj dvotočkaša u saobraćaju.

"Apelujemo na vozače ostalih vozila da u narednom periodu, kada se očekuje znatno veće prisustvo vozača motocikala i mopeda, posvete veću pažnju njihovoj bezbednosti i da imaju u vidu da se radi o veoma ranjivoj kategoriji učesnika u saobraćaju kod kojih svaki pad sa vozila može da bude tragičan", navodi se u saopštenju i podseća da je u svakoj devetoj saobraćajnoj nezgodi sa poginulim licima učestvovao moped ili motocikl.

Istaknuto je da su glavni uzroci saobraćajnih nezgoda koje su izazvali vozači motocikala i mopeda nepropisna i neprilagodjena brzina, kao i nepropisno uključivanje u saobraćaj, upravlajnje vozilom pod dejstvom alkohola, nepropisno preticanje i neustupanje prvenstva prolaza.

Podseća se da vozači i putnici na motociklima i mopedima moraju da koriste homologovane zaštitne kacige (fullface), odgovarajuće veličine i propisno zakopčane, kao i štitnike za ekstremitete i ostalu zaštitnu opremu.

Iz Agencije navode da procenat upotrebe zaštitnih kaciga u Srbiji još uvek nije na zadovoljavajućem nivou, jer 88,8 odsto motociklista i 69,6 odsto mopedista koristi kacigu.

Kako je navedeno, u poslednjih pet godina svi poginuli vozači motocikala bili su muškog pola. Podaci pokazuju i da je oko 61 odsto poginulih mopedista starije od 45 godina, a skoro 57 odsto poginulih motociklista ima izmedju 19 i 35 godina. ; Apelovano je i na roditelje da svojoj deci onemoguće nekontrolisano korišćenje motocikala i mopeda, jer se zbog neznanja propisa, nedovoljne veštine za upravljanje ili želje za dokazivanjem medju vršnjacima može doći do tragičnih posledica.

(Kurir.rs/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) MINISTRI NISU BOGOM DANI, A NI JA! Brnabićka najavila svoj odlazak i rekla od koga to zavisi!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track