Najnovije vesti

VOZAČI, PAZITE NA BAJKERE! Krenula je sezona motora, vodite računa!
Foto: Dragan Kadić/Ilustracija

APEL AGENCIJE ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

VOZAČI, PAZITE NA BAJKERE! Krenula je sezona motora, vodite računa!

Društvo

Agencija za bezbednost saobraćaja Srbije apelovala je danas na sve vozače da poštuju propise i obrate pažnju na motocikliste i mopediste, jer proleće donosi početak moto sezone i veći broj dvotočkaša u saobraćaju.

"Apelujemo na vozače ostalih vozila da u narednom periodu, kada se očekuje znatno veće prisustvo vozača motocikala i mopeda, posvete veću pažnju njihovoj bezbednosti i da imaju u vidu da se radi o veoma ranjivoj kategoriji učesnika u saobraćaju kod kojih svaki pad sa vozila može da bude tragičan", navodi se u saopštenju i podseća da je u svakoj devetoj saobraćajnoj nezgodi sa poginulim licima učestvovao moped ili motocikl.

Istaknuto je da su glavni uzroci saobraćajnih nezgoda koje su izazvali vozači motocikala i mopeda nepropisna i neprilagodjena brzina, kao i nepropisno uključivanje u saobraćaj, upravlajnje vozilom pod dejstvom alkohola, nepropisno preticanje i neustupanje prvenstva prolaza.

Podseća se da vozači i putnici na motociklima i mopedima moraju da koriste homologovane zaštitne kacige (fullface), odgovarajuće veličine i propisno zakopčane, kao i štitnike za ekstremitete i ostalu zaštitnu opremu.

Iz Agencije navode da procenat upotrebe zaštitnih kaciga u Srbiji još uvek nije na zadovoljavajućem nivou, jer 88,8 odsto motociklista i 69,6 odsto mopedista koristi kacigu.

Kako je navedeno, u poslednjih pet godina svi poginuli vozači motocikala bili su muškog pola. Podaci pokazuju i da je oko 61 odsto poginulih mopedista starije od 45 godina, a skoro 57 odsto poginulih motociklista ima izmedju 19 i 35 godina. ; Apelovano je i na roditelje da svojoj deci onemoguće nekontrolisano korišćenje motocikala i mopeda, jer se zbog neznanja propisa, nedovoljne veštine za upravljanje ili želje za dokazivanjem medju vršnjacima može doći do tragičnih posledica.

(Kurir.rs/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) MINISTRI NISU BOGOM DANI, A NI JA! Brnabićka najavila svoj odlazak i rekla od koga to zavisi!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...