KORAK SA SVETOM HVATA SE UZ PETLJU: Deca i nastavnici uče da programiraju
Foto: PrintScreen

BESPLATNA PLATFORMA

KORAK SA SVETOM HVATA SE UZ PETLJU: Deca i nastavnici uče da programiraju

Društvo -

Tehnologija se razvija tolikom brzinom da se procenjuje da će više od polovine dece koja sada kreću u osnovnu školu raditi poslove koji danas još uvek ne postoje.

Zanimanja za koja neće biti potrebno poznavanje rada na računaru polako odlaze u istoriju. Da i naši đaci steknu veštine i znanja koja će im u budućnosti biti neophodni, omogućila je Fondacija Petlja uz podršku Ministarstva prosvete. Koristeći potpuno besplatnu interaktivnu internet platformu Petlja.org, đaci petog i šestog razreda sada na časovima računarstva mogu na savremen način da nauče osnove programiranja.

U petom razredu Informatika i računarstvo od ove školske godine je obavezan predmet, a u šestom razredu ovaj predmet se kao izborni uči prema novom nastavnom programu. Na portalu Petlja nalaze se besplatni priručnici, praktikumi i zbirke osmišljeni da pomognu u nastavi računarstva. Ovi interaktivni materijali za učenje programiranja potpuno su prilagođeni deci i dostupni na srpskom jeziku. Đaci mogu i od kuće da pristupe materijalima koje koriste na času, a nastavnik može da prati rad učenika, da vidi koliko im je vremena bilo potrebno da reše neki zadatak i da li su to dobro uradili.

Obuku za korišćenje Petlje u nastavi do sada je prošlo gotovo 800 nastavnika iz više od 500 škola širom zemlje. Petlju su razvijali naši stručnjaci, a Fondacija Petlja, koju na ovom programu partnerski podržava Inicijativa Digitalna Srbija, nastavlja obuku nastavnika informatike - do sredine aprila biće obučeno još preko 400 nastavnika.

S. T.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track