Najnovije vesti

MISLITE DA PROLEĆE POČINJE 21. MARTA? Živite u zabludi već 10 godina! EVO KOJI JE PRVI DAN PROLEĆA!
Foto: Filip Plavčić

PROMENE

MISLITE DA PROLEĆE POČINJE 21. MARTA? Živite u zabludi već 10 godina! EVO KOJI JE PRVI DAN PROLEĆA!

Društvo

Na severnoj Zemljinoj polulopti sutra počinje proleće, 20. marta! Trajaće do 21. juna, kada počinje leto.

 

Proleće je na severnoj polulopti 2007. godine počelo 21. marta u jedan čas posle ponoći. To je bio poslednji put u ovom veku da proleće u Evropi počinje na dan koji đaci još u osnovnoj školi uče kao prvi dan proleća.

 

Od 2008. godine to je već drugi dan proleća, a u Americi od 2016. godine čak treći dan, s obzirom na to da će ono na tom kontinentu počinjati 19. marta.

Datumi početka godišnjih doba variraju iz godine u godinu zbog nesavršenosti kalendara i eliptičnosti Zemljine orbite oko Sunca.

 

Proleće je jedno od godišnjih doba, koje po konvenciji na severnoj Zemljinoj polulopti traje deo marta, ceo april, maj i deo juna, a na južnoj Zemljinoj polulopti deo septembra, ceo oktobar, novembar i deo decembra.

Kako je navelo Astronomsko društvo "Ruđer Bošković", na dan prolećne ravnodnevice obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemlja poseduje atmosferu, koja prividno uzdiže Sunce iznad horizonta. 

 

foto: Reuters/Ilustracija

 

Godina ne traje tačno 365 ili 365,25 dana. Gregorijanski kalendar sačinjen je da bude što približniji srednjem iznosu dužine astronomske godine, tj. vremenu koje je Zemlji potrebno da obiđe oko Sunca.

 

Zbog toga nije svaka četvrta godina prestupna. Prestupne nisu „okrugle” godine na kraju veka, koje nisu deljive sa 400 (1.700, 1.800, 1.900), a isto važi i za „okrugle” godine koje označavaju kraj milenijuma, a koje su deljive sa 4.000 (4.000, 8.000. godina).

 

Pomeranje sata za vikend

 

Poslednjeg vikenda u martu počeće i letnje računanje vremena, pa u noći između 24. i 25. marta časovnike treba pomeriti jedan sat unapred.

 

(Kurir.rs/Agencije)

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

(VIDEO) UPOZNAJTE NAJVEĆEG GLODARA NA SVETU: On je druželjubiv, mazan i veoma dobre naravi!

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...