Najnovije vesti

Novi sistem kontrole naplate poreza puni budžet

Dejan Vidojević

Novi sistem kontrole naplate poreza puni budžet

Društvo
Poreska uprava će svakog dana imati uvid u to koji poslodavci ne izmiruju svoje poreske obaveze i moći će u kratkom roku da ih opomene i krene u postupak naplate, rekao pomoćnik direktora Poreske uprave Srbije

BEOGRAD - Efekti novog sistema kontrole uplate poreza i doprinosa na zarade, u koji su uključene banke, biće vidljivi za mesec dana, izjavio je pomoćnik direktora Poreske uprave Srbije Dejan Vidojević.

"Sve banke u Srbiji počele su ove nedelje da izveštavaju Poresku upravu o uplaćenim porezima i doprinosima.

Uprava će svakog dana imati uvid u to koji poslodavci ne izmiruju svoje poreske obaveze i moći će u kratkom roku da ih opomene i krene u postupak naplate", rekao je Vidojević.

On je objasnio da je obaveza banaka da svakog radnog dana šalju podatke Udruženju banaka Srbije između 8.00 i 11.00, a da Udruženje objedinjene podatke dostavlja Poreskoj upravi do 13.00. "Banke nisu dobile dodatni posao, niti poslodavci treba da plaćaju nove naknade za bankarske usluge", rekao je Vidojević.

Prema podacima Poreske uprave od 350.000 poreskih obveznika poreze i doprinose ne plaća njih oko 60.000. Procene su, kako je naveo Vidojević, da će u prvoj fazi primene novog sistema naplata doprinosa biti veća za 15 odsto, što je oko 45 milijardi dinara godišnje.

"Novi sistem će obezbediti da se na osnovu dnevnih podataka šalje opomena poreskim obeznicima da uplate dažbine, a u slučaju da to ne učine započeće prinudna naplata koja će trajati od 15 do 30 dana", istakao je Vidojević.

Puna primena izmena Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, kojim je predviđeno da banke preuzmu kontrolu uplata doprinosa i poreza na zarade, počeće 1. januara iduće godine.

Poslodavci će imati jedan račun za uplatu poreza na zarade i doprinosa, a Poreska uprava će te njihove obaveze knjižiti na nalogu u koji će banke imati uvid.

"I posle pune primene novih propisa Poreska uprava će obavljati potpunu kontrolu naplate poreza na zarade i obaveznih doprinosa, ali će banke kroz integrisani sistem kontrole imati uvid u podatke poreske službe, što će omogućiti pojednostavljivanje procedure naplate poreza i doprinosa, uštede poslodavcima i rast javnih prihoda", istakao je Vidojević.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...