UDVOSTRUČENE KAZNE ZA PREKRŠAJE: Skuplje šenlučenje uz pucnjavu i petarde
Foto: Shutterstock

Oprez

UDVOSTRUČENE KAZNE ZA PREKRŠAJE: Skuplje šenlučenje uz pucnjavu i petarde

Društvo -

Kazne za bacanje petardi i pucanje iz vatrenog oružja ubuduće će biti duplo veće, odlučili su poslanici Skupštine Srbije usvajajući izmene Zakona o javnom redu i miru. Osim ovog „poskupljenja“, kao kazna za ove prekršaje uveden je rad u javnom interesu.

Tako je za pucanje iz vatrenog ili drugog oružja ili imitacije oružja, predviđena novčana kazna od 100.000 do 150.000 dinara ili kazna od 30 do 60 dana zatvora, a onaj ko paljenjem pirotehničkih proizvoda narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana, kazniće se novčanom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara ili sa 40 do 120 sati rada u javnom interesu.

Promenama Zakona o bezbednosti saobraćaja, maksimalna dozvoljena količina alkohola u krvi za vozače smanjena je sa 0,3 na 0,2 promila, a kazna za nevezivanje pojasa udvostručena je i sada iznosi 10.000 dinara.

Povećane su i kazne za nasilničku vožnju: za preticanje kolone preko pune linije, dva ili više prolazaka kroz crveno svetlo za manje od deset minuta i vožnju sa više od dva promila alkohola u krvi - predviđen je obavezan zatvor od 30 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu od 240 do 360 sati, kao i 14 do 16 kaznenih poena i devet meseci zabrane upravljanja vozilom.

Za mlade vozače predviđena je nulta tolerancija na alkohol, telefoniranje, kao i zabrana vožnje između 23 i šest sati, a moći će da prevoze najviše tri osobe, uključujući i osobu pod čijim nadzorom voze.

Preticanje bicikala, radnih mašina, traktora, motokultivatora, odnosno zaprežnog vozila preko pune linije, pod uslovima propisanim zakonom, više se ne smatra prekršajem jer je uočeno da leti to utiče na stvaranje kolona, što smanjuje bezbednost na putevima.

Kurir / E.K.

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track