DOKTOR DAGLAS DŽEKSON ZA KURIR: Srbija je divna, ali su posledice rata tragične
Foto: Zorana Jevtić

Svetski filantrop

DOKTOR DAGLAS DŽEKSON ZA KURIR: Srbija je divna, ali su posledice rata tragične

Društvo -

Osnivač i predsednik Projekta C. U. R. E., koji se bavi nabavkom medicinske opreme za zemlje u razvoju, obećava da će i dalje nastaviti da pomaže našoj državi

Dr Daglas Džekson, osnivač i predsednik Projekta C. U. R. E., koji je obezbedio humanitarnu pomoć zemljama širom sveta u vrednosti od 550 miliona dolara, na poziv princeze Katarine Karađorđević boravio je nedavno u Srbiji, gde su isporučili medicinsku opremu u vrednosti od 1.400.000 evra bolnicama širom države.

Ovaj ugledni filantrop otkriva za Kurir kako je počeo da se bavi humanitarnim radom, zašto je odlučio da pomogne Srbiji, ali i šta mu se najviše dopada kod našeg naroda:

- Kada me je princeza Katarina našla posle duže vremena, bio sam u Najrobiju. Rekao sam joj da sam u Keniji i da ću je pozvati, a ona je uzvratila: „Važi, ali daj mi samo jednu sekundicu vremena“. Ta sekundica se pretvorila u sat vremena razgovora. Objasnila mi je da je bolnicama u Beogradu potrebna pomoć i ubedila me da dođem.

I dalje ćemo pomagati

- Ne bih bio ovde da me ona nije pozvala. U Srbiji su čak razmišljali da zatvore jednu kliniku jer nisu mogli da sterilišu instrumente, a samim tim ni da operišu ljude. Poslali smo četiri velika aparata za sterilizaciju, vrednosti od po 350.000 evra, koji su otišli u Beograd, Novi Sad, Kraljevo i Leskovac. Za vreme obilaska Topole, Aranđelovca, Kragujevca, Čačka i Oplenca posećivali smo bolnice i istraživali njihove potrebe kako bismo nastavili da pomažemo - kaže Džekson, koji je rodom iz Denvera u Koloradu.

foto: Kurir

Srbija je predivna

Dr Daglas smatra da je Srbija predivna zemlja, ali da se ovde još uvek, nažalost, osećaju tragične posledice rata.

- Lekari u bolnicama nam kažu da je povećan broj obolelih od raka, jer su bombe pogađale hemijska postrojenja. To je tužno videti usred lepota ovde, ali smatram da je pred Srbijom svetla budućnost i uzbuđen sam da vidim šta će se desiti! Ljudi su fantastični, počinjem da učim o srpskoj istoriji i oduševljen sam. Pred Srbijom je veliki i skup projekat izgradnje novih i rekonstrukcije starih bolnica. Ne bih mogao da zamislim da sam predsednik ili ministar zdravlja ove zemlje, jer imaju toliko prioriteta i rade veliki posao - smatra Džekson, koji najavljuje da će pokušati da u Srbiju dovede neke ortopedske hirurge iz Amerike kako bi se smanjile liste čekanja za operaciju kuka.

Kurir / Jelena Pronić

Foto: Zorana Jevtić, Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track