DOGODILO SE PRE TAČNO 100 GODINA NA SOLUNSKOM FRONTU: Puške su utihnule na Vaskrs
Foto: Arhiva

Sećanje na praznik

DOGODILO SE PRE TAČNO 100 GODINA NA SOLUNSKOM FRONTU: Puške su utihnule na Vaskrs

Društvo -

Na Solunskom frontu pre sto godina krvave bitke su vođene između Srba i Bugara. Ali jednog dana, puške su utihnule. Bilo je to na Moglenskim planinama. I bio je to Vaskrs 1918. godine. I samo taj dan.

Ovaj događaj zabeležio je Stevan Jakovljević, pisac „Srpske trilogije“, autobiografije, u kojoj je opisao svoja vojnička putešestvija tokom Prvog svetskog rata:

- Bugari obično dobacuju kako naši treba da se predadu. Umesto odgovora, naši nabiju veliki hleb na bajonet, pa ga izdignu iznad rova, kao da time hoće da kažu kako je njima i ovde dobro. A Bugari su zaista gladni. Međutim, jutros vikne Bugarin: „Bratko, dneska je Velik den. Ne dej da pucaš!“ Obeća mu ovaj naš da ga neće gađati. Onda otpočne razgovor. „Bratko... Neka je časno Voskresenije!“, „Vaistinu voskrese!“, „Frlaj malko leba, ako imaš“ .

Uzme ovaj naš pola hleba i zavrljači. Ali hleb ne dospe do bugarskih zaklona, već padne na ledinu. Onda Bugarin zapita sme li da ga uzme. Ovaj naš mu dozvoli, ali da izađe bez oružja. Jedan drugome dadu reč. Bugarin izađe, a i naš se pojavi izvan rova. U znak zahvalnosti, Bugarin ponudi našeg vojnika cigaretama. Priđu jedan drugome i rukuju se. Ovu scenu gledaju vojnici iz glavnih rovova, te se i oni pojave bez oružja... - zapisano je u knjizi.

Kurir / S. S.

Foto: Arhiva

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) Evo šta će Marko Đurić raditi na Kosovu i Metohiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track