KAD PADNE SVEMIRSKA NOĆ, BAR TI BUDI VEČNA: Jelena je  bila MUZA velikih pisaca i o njoj su napisane najlepše REČI!
Foto: Fonet/Dragan Antonić

BILA JE VELIKI ČUVAR KNJIŽEVNE REČI

KAD PADNE SVEMIRSKA NOĆ, BAR TI BUDI VEČNA: Jelena je bila MUZA velikih pisaca i o njoj su napisane najlepše REČI!

Društvo -

Jelena Žigon preminula je 10. aprila u 85. godini. Velika srpska glumica ostaće upamćena po velikom broju filmova i serija, ali i kao veliki ljubitelj knjižene reči.

Snimila je preko 50 igranih i 15 televizijskih filmova od kojih se u istoriji srpskog filma ističu Prvi građanin male varoši, Moja strana sveta, Jutro, Divlje seme, Sudar na paralelama, Kapetan Leši... U dalekoj Australiji snimila je sa velikim uspehom dva filma "Obećana žena" i "The picture show man".

Smatraju je muzom mnogih velikih pesnika jer je o njoj napisano desetine pesama. Među njima se izdvaja antologijska poema Ace Sekulića posvećena Jeleni „Bar ti budi večna“.

BAR TI BUDI VEČNA

Jeleni Žigon

Ti si klesana Od kamen ljutog Dok je žeđ za tobom U kamenolomu sužnje Bleskom napajala Ti si stvarana Od strašnog materijala Ko što je ljudsko srce Ti si ušla U sve umetnosti Al ističem ko u pozorištu Tvoju svečanu visinu Tvoju eleganciju Tvoj prirodni ponos Tvoju egzotičnu prirodu Spanđanu sa duhom Pol Gogena Tvoj miris koji dolazi Od strujanja vodenog cveta Od svežine iz dubina snežnih Od bujica mleka Koje u svom ludilu Jedan srećni čovek Pušta na ceo grad Ističem tvoj zvuk Koji će me stići Samog nasred polja Ističem tvoju belinuSa koje teram Sunčani zrak Ističem tvoju slavu Tvoju visoku kosu U kojoj svijam slobodu Ne hajući za čudovišta Iz podzemnoga sveta Ističem tvoju savršenost Tvoj vrat kao Biskajski zaliv Kao bela ptica Iz slobodne prirode Podsečenih krila Ističem te ljubavi ko slučaj Bez koga život dosadašnji Predstavlja gubljenje vremena Neočekivano moje detinjstvo Postaje tužno i dugo A sve ostalo mučno Ističem te ljubavi Kao hiljadu slučajeva Koji se neće Nikad dogoditi Ističem tvoj odlazak kući Ispod rascvetalog mraka Tvoj dom okružen Visokim zidom Tolikim čuvarima U poverenju Ističem tvoje ime Zagonetku zlatnog jelenka Tvoje ime bez kosti u grlu Tvoje ime od paperja i plavila Ističem broj tvog telefona Sa porukama kao iz kosmosa Sa šumovima u srcu Sa koricama tuđim Sa olujom u žicama telefonskim Dok naš razgovor traje Ptica koja stoji Tačno između nas Pada mrtva sa telefonskog stuba Ističem tvoju odutnost U vremenu i prostoru Ističem moju sadašnju neurozu Koja će umesto mene U budućnost da napreduje Ističem svoj veliki smisao Kažu za nevažne stvari Ističem jednu šetnju s tobom Kao put kroz život Ističem kako se sećam tebe Iz detinjstva još Kako ti prikupljaš Građu za moj život Ti kao labud Na ivici beskrajne vode Ne udaljuješ se nikud Nikad ne pogledaj U prerušenu kornjaču Jer će te promeniti Kad padne svemirska noć Bar ti budi večna

Jelena Žigon kao veliki čuvar književne i poetske reči prošle godine nagrađena je i zlatnim Beočugom Beograda.

Kurir.rs/Foto Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track