HAOS ZBOG DRAGICE NIKOLIĆ: ULUS doveo obezbeđenje na skupštinu
Foto: Nebojša Mandić

Bivša prva dama zavadila umetnike

HAOS ZBOG DRAGICE NIKOLIĆ: ULUS doveo obezbeđenje na skupštinu

Društvo -

Novinarskim ekipama juče bilo zabranjeno da u Paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ prate sednicu Udruženja likovnih umetnika na kojoj je trebalo da se raspravlja o počasnom članstvu supruge Tomislava Nikolića

Čelnici ULUS juče su prvi put u svojoj istoriji angažovali obezbeđenje kako bi iza zatvorenih vrata održali sednicu skupštine u vezi sa članstvom bivše prve dame Dragice Nikolić, zbog koje protestvuju umetnici!

Upravni odbor ULUS se prethodno oglasio šturim saopštenjem da će radni deo skupštine biti zatvoren za javnost.

foto: Miloslav Dragojević

Performans iz protesta

PO*RAO SE ISPRED „CVIJETE ZUZORIĆ“

Arion Aslani, član ULUS, pre nekoliko dana je u znak protesta zbog članstva Dragice Nikolić izveo radikalan „performans“, tako što je obavio veliku nuždu ispred Paviljona „Cvijeta Zuzorić“. Protestnu akciju nazvali su „Skidanje, sranje end debata“.

Njega je podržala umetnica Nina Radoičić, koja je prethodno skinula i odnela svoju sliku, koja je bila deo postavke prolećne izložbe Udruženja likovnih umetnika Srbije u Paviljonu „Zuzorić“.

Šturo saopštenje

- Po okončanju skupštine medijima će biti dostavljeno zvanično saopštenje. Nadamo se da će, uprkos lošoj atmosferi koja već više nedelja ruži rad i ugled ULUS, samim tim i svih njegovih članova, proteći u dobroj i svrsishodnoj atmosferi i ispuniti svoju namenu - navodi se u odluci Upravnog odbora ULUS.

Ovakav potez uprave ULUS nije bio jedini koji je ostavio u šoku prisutne novinarske ekipe i pojedine članove ovog udruženja, jer je dosadašnja praksa pokazala da obezbeđenje nikad nije bilo angažovano.

- Šta je sad ovo, otkud obezbeđenje? Na šta ovo liči? Ukopavate demokratske vrednosti ovakvim postupcima. Ma bezobrazluk, strašno. Ne znam da li ću da ulazim. Kako smem kroz obezbeđenje? Šta, kao skener, magnetna rezonanca, fak of... Daš legitimitet glupostima, shvataš? - dobacivala je razočarana sugrađanka.

foto: Tanjug

Zbog prisustva obezbeđenja negodovao je i član ULUS, koji je poručio:

- Ovde ima više članova obezbeđenja nego nas članova Udruženja.

Okupljeni umetnici su nakon neprijatnosti u holu paviljona između sebe komentarisali:

- Još nije krv pala, ali tu je, blizu je.

Brojni komentari

Podsetimo, članovi ULUS i umetnička zajednica su se pobunili jer je mozaik Presvete Bogodorice Dragice Nikolić postavljen na centralno mesto u poznatoj galeriji „Cvijeta Zuzorić“. Zatim Miroslav Lazović, koji se nalazi na čelu ovog umetničkog udruženja, predložio da postane počasni član ULUS.

foto: Tanjug

Istoričar umetnosti Nikola Kusovac kritikovao je njen rad uz obrazloženje da mora još mnogo da radi na sebi.

Nikolići ni juče nisu bili dostupni za komentar.

Pritisak

LAZOVIĆ NERVOZNO ŠETAO

Kako se na licu mesta moglo videti, umetnici su plaćali zaostalu članarinu kako bi mogli da prisustvuju i glasaju na skupštini, te je stoga bilo neizvesno u koliko će časova sednica i početi. Inače, sve vreme u holu paviljona i oko zgrade nestrpljivo je šetao predsednik Upravnog odbora ULUS Miroslav Lazović, koji je inače, kako je poznato javnosti, oslikao Crkvu Svetog Dimitrija u Bajčetini, čiji je ktitor Tomislav Nikolić.

foto: Fonet

Kurir / Sanja Đurić

Foto: Nebojša Mandić, Tanjug, Miloslav Dragojević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track