MINISTAR LONČAR: Otvoriti što više Centara za mentalno zdravlje
Foto: Dragana Udovičić

savetovališta postoje već u nišu, vršcu i kikindi

MINISTAR LONČAR: Otvoriti što više Centara za mentalno zdravlje

Društvo -

BEOGRAD - Ministar zdravlja Zlatibor Lončar obišao je danas prvi Centar za mentalno zdravlje u Beogradu, koji je otvoren prošlog meseca, i poručio da će Ministarstvo podržati otvaranje što više takvih centara u Srbiji.

Lončar je istakao značaj otvaranja Centra u zgradi ''Beograđanka'' u kojem građani mogu besplatno, bez uputa i zdravstvene knjižice, da se posavetuju sa stručnjacima o svim problemima vezanim za mentalno zdravlje.

''Živi se izuzetno brzo, a statistike i predviđanja Svetske zdravstvene organizacije govore da će biti sve više onih kojima je potrebna pomoć u očuvanju mentalnog zdravlja. Ne želimo da čekamo da dođemo u takvu situaciju, pa da se tek tada organizujemo zbog čega smo i otvorili ovaj Centar'', rekao je Lončar.

Takva savetovališta, naveo je on, već su otvorena u Nišu, Vršcu i Kikindi.

Ministar je naveo da Centar radi svakog radnog dana od 9 do 18 časova i da pomoć pacijentima pruža tim stručnjaka sastavljen od psihijatara, psihologa i terapeuta.

''Najveći deo problema se rešava ovde, a ako se proceni da je potrebno bolničko lečenje, pacijent će bit upućen u adekvatnu zdravstvenu ustanovu gde će odmah biti pregledan i vrlo brzo će mu biti određena terapija'', naveo je Lončar.

On je dodao da je za prvih mesec dana rada više od 500 građana posetilo Centar, a da je njih 110 prvi put zatražilo stručnu pomoć.

''Građanima je obično neprijatno da posete ustanove kao što je Klinika 'Dr Laza Lazarević', a očigledno im odgovara da dođu na ovakvo mesto, niko ih ne pita gde i zašto idu, a dolaze na pravu adresu gde mogu da dobiju pomoć'', istakao je Lončar.

Centar na 20.spratu ''Beograđanke'' sa ministrom su obišle direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti ''Dr Laza Lazarević'' Ivana Stašević Karličić i predsednica opštine Savski venac Irena Vujović, kojoj je Lončar zahvalio na pomoći koju ta opština pruža ustanovama za mentalno zdravlje.

On je istakao da je opština Savski venac u prethodnom periodu organizovala najviše tribina i radionica vezanih za mentalno zdravlje.

''Mislim da ova saradnja treba da se nastavi jer ćemo tako najviše pomoći građanima koji se stide i odlažu da odu kod psihijatra. Želimo da ih ohrabrimo da dođu ovde ili na slično mesto gde sa stručnjacima mogu mnogo brže da reše sve psihičke dileme'', kazao je Lončar.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dragana Udovičić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) PREOKRET! BOMBA EKSPLODIRALA U CENTRU BEOGRADA: Ubila ženu i ranila čoveka, plinska boca ostala čitava

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track