SKANDAL: Hrvati traže spomenik Stepincu u Beogradu!
Spomenik Stepincu u Osjeku, Foto: Printscreen YouTube

Bizaran predlog stigao iz Siska

SKANDAL: Hrvati traže spomenik Stepincu u Beogradu!

Društvo -

Spomenik Alojziju Stepincu, zagrebačkom nadbiskupu u NDH, otkriven je u Sisku. Povrh svega, inicijator ideje da se Stepinac proglasi svecem, monsinjor Jurij Batelja otišao je korak dalje i izjavio je da bi spomenik Stepincu trebalo podići i u Beogradu!

Batelja je tokom svečanosti u Sisku pokušao da umanji ulogu i požrtvovanost Dijane Budisavljević, koja je zaslužna za spasavanje više od 12.000 dece, rekavši da je u tome "presudna bila uloga Stepinca".

Vikar ustaške vojske

- Logori u Sisku i Jastrebarskom nisu bili logori, već prihvatilišta, gde su ustanove NDH organizovale boravak dece. I sam Stepinac osudio je postojanje logora Jasenovac. Pozdravljam inicijativu da se u Beogradu podigne spomenik Dijani Budisavljević, ali bi uz nju trebalo da bude i Stepinčev spomenik, jer bez nadbiskupa ne bi mogla ništa da učini - izjavio je Batelja.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta kaže da je ovo cinična i bezobrazna izjava koja nema nikakve veze sa istinom. - Takve i slične izjave duboko vređaju žrtve NDH, njihove porodice i čitav srpski narod. Brojne činjenice jasno pokazuju da je Stepinac blagosiljao NDH i da se do poslednjeg dana rata borio za opstanak te tvorevine, ali i da je bio vojni vikar ustaške vojske. Stepinac je ratni zločinac, a ne spasitelj Srba kojem treba spomenik, gde god da se diže - rekao je Linta za Kurir.

Sporna kanonizacija

Ovo je drugi spomenik Stepincu podignut u Hrvatskoj u poslednje dve godine, prethodni je postavljen u Osijeku. Dok Katolička crkva u Hrvatskoj čeka da Vatikan kanonizuje Stepinca, SPC se tome žestoko protivi, a konsenzus nije postignut ni nakon više zasedanja mešovite komisije dveju crkava, koja je formirana na inicijativu pape Franje.

Brojke * 120 godina prošlo je od rođenja Stepinca * 20 godine prošlo je od beatifikacije kardinala * 2 spomenika podignuta Stepincu u Hrvatskoj

Kurir.rs/Jelena Pronić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track