NEĆE BITI GUŽVE ZA UPIS:  U srednjim školama 5.000 MESTA VIŠKA, novi smerovi za ZANATLIJE
Foto: Shuterstock

Istražujemo

NEĆE BITI GUŽVE ZA UPIS: U srednjim školama 5.000 MESTA VIŠKA, novi smerovi za ZANATLIJE

Društvo -

Mali maturanti koji završavaju osnovnu školu i spremaju se za prijemni u srednju imaće manje stresa, jer ove godine u srednjim školama ima čak 5.000 mesta viška u odnosu na broj svršenih osmaka.

Iako će, bez sumnje, svaki učenik koji poželi da nastavi školovanje biti upisan, oni će morati da pokažu dobro znanje kako bi osvojili dovoljno bodova potrebnih za upis u onu školu koja im je prva na listi želja. Provera znanja će biti na maloj maturi 18, 19. i 20. juna, kada će se polagati srpski jezik, matematika i kombinovani test, u kom je gradivo iz biologije, istorije, geografije, hemije i fizike.

foto: Profimedia

Dobra vest za buduće srednjoškolce jeste i to što će imati veći izbor smerova. - Za školsku 2018/2019. pripremili smo više novih obrazovnih profila, inovirali smo i osavremenili neke koji su odranije u sistemu, a neke koji su bili u statusu ogleda preveli smo u redovan sistem. Neki od obrazovnih profila biće realizovani po modelu dualnog obrazovanja - najavljuju u Ministarstvu prosvete.

Među novim profilima su uglavnom tehničari iz oblasti građevinarstva, usko specijalizovani elektrotehničari, tehničari za grejanje i klimatizaciju.

foto: PrintScreen

Predsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić kaže za Kurir da je to odličan potez jer je na terenu uvek potrebno zanatlija. - Nedostaju nam stolari, keramičari, elektromontažeri, industrijski izolateri, skeledžije, suvo-montažeri, u koje spada obavljanje gipsanih radova, zatim moleri, farbari, parketari... U ovom momentu su nam to nedostajuća zanimanja. Mi u praksi oskudevamo za tim kadrovima i dobro je da se mladi radnici obučavaju za te poslove. U školama u razvijenim zemljama praksa je osam časova, a teorija dva školska časa. I kod nas bi trebalo da bude više prakse - kaže Rodić i dodaje da će se radnici pomenutih profila tražiti i u inostranstvu, a naročito u zemljama Bliskog istoka.

foto: Shuterstock

Požurite Prijava za IT odeljenja traje do 14. maja Prijave za polaganje prijemnog ispita za specijalizovana odeljenja za informatiku i računarstvo (IT) u gimnazijama širom Srbije počele su juče i traju do 14. maja. Učenici se mogu prijaviti svakog dana od devet do 14 sati u gimnazijama koje će imati specijalizovana IT odeljenja. Na prijemnom ispitu, koji je zakazan za 3. jun, polagaće se zadaci iz matematike srednjeg i naprednog nivoa. Specijalizovana IT odeljenja će imati do 20 učenika.

foto: Shuterstock

Ovo su novi profili u srednjim školama: - tehničar za lovstvo i ribarstvo - tehničar grejanja i klimatizacije - livački kalupar - brodomonter - elektromonter mreža i postrojenja - operater osnovnih građevinskih radova - operater u prehrambenoj industriji - cvećar, vrtlar - elektrotehničar računara - elektrotehničar energetike - vozač motornih vozila - tehničar drumskog saobraćaja - turističko-hotelijerski tehničar - građevinski tehničar - tehničar za kompjutersko upravljanje na CNC mašini

Broj: 71.661 učenik završava osmi razred 76.064 mesta ima u srednjim školama 19.062 mesta ukupno ima u gimnazijama 60.640 mesta u četvorogodišnjim školama 16.106 trogodišnjim školama 3.507 mesta u 120 odeljenja ima za dualni model obrazovanja 242 mesta za dvogodišnje školovanje 306 mesta za jednogodišnje školovanje

Kurir.rs/Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track