MIHAJLOVIĆEVA: Kad imate auto-put kao pistu, vuče vas da idete brže
Foto: Zorana Jevtić

povećanje brzine ne isključuje bezbednost na putevima

MIHAJLOVIĆEVA: Kad imate auto-put kao pistu, vuče vas da idete brže

Društvo -

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da Ministarstvo saobraćaja zajedno sa MUP-om razmatra povećanje brzine na auto-putevima na 130 kilometara na čas i da to ne isključuje bezbednost na putevima.

"Naš kvalitet puteva danas je potpuno drugačiji i povećanje brzine ne isključuje bezbednost saobraćaja. Prema najnovijim podacima, imamo 25 odsto manje saobraćajnih nezgoda i policija radi svoj posao", rekla je za RTS ministarka Mihajlović.

Kako je rekla, potrebna je veća brzina, a kada imate auto-put kao pistu, "vuče vas da idete brže".

Imamo policiju koja meri prosečno vreme, a nesreće su bile ranije zbog lošeg puta i možda nedovoljne kontrole, kaže Mihajlović i dodaje da je 130 kilometara na čas brzina na auto-putevima u EU.

Govoreći o protestu taksista, ona ističe da se sa njima vec dugo razgovara i da oni već godinu dana ukazuju da postoji nelojalna konkurencija.

"Mi se trudimo da sve normalno funkcioniše, a taksisiti se žale ne na digitalne aplikacije, to treba da postoji, već se žale zbog nejednake konkurencije. Svi moraju da budu registrovani i da imaju uslove kao taksi udruženja", objašnjava ministarka.

Dodaje da je zadatak ministarstva koje vodi da stvori jednake uslove za sve kako bi mogli da se pojave na taksi tržištu.

"Sa taksistima je bilo dogovora i pre štrajka i moja ljutnja je bila upravo zbog toga, zašto štrajkujete ako smo se dogovorili. Blokada nije dobra, mi smo Vlada koja pravi jednake uslove za sve", napominje Mihajlovićeva.

Ona je dodala da je sporno ako aplikacija nije registrovana po Zakonu o prevozu putnika već po Zakonu o turizmu.

Ministarka kaže i da je srpska delegacija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem imala fantastičnu posetu Turskoj.

"Delagacija Ministarstva saobraćaja Turske je došla nakon dva dana da radi sa našim ljudima. Mi ćemo pored rada na auto-putu Beograd-Sarajevo raditi i na rehabilitovanju puteva u Raškoj oblasti. Tutin-Sjenica će biti brza saobraćajnica i hoćemo na leto da počnemo rekonstrukciju", dodaje Mihajlovićeva.

Govoreci o mogućoj rekonstrukciji Vlade, Zorana Mihajlovic kaže da je važno da Vlada pravi rezultate i da bude efikasna i dok je tako sve je u redu.

"Postoji predsednik države i najjače stranke i ako bude došao trenutak da se o tome priča, verujem da ćemo o tome razgovarati prvo u stranci", zaključuje Mihajlović.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track